Thursday, December 22, 2011

Belanjawan Guru 2012..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...akhirnya tinggal beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun 2012...kerje baru pon dah mula...gaji baru pon dah masuk...ape kate kita kire belanjawan baru yang akan diguna pakai bermula januari 2011..boleh survive ke..?

pengeluaran (semua dlm RM):

Hutang Pinjaman
1) ansuran loan rumah 1,000
2) ansuran loan kereta 600
3) ansuran loan ASB 400
4) bayaran loan PTPTN 250

Kegunaan anak-anak
5) pembantu rumah 600
6) susu hadi&dhani 150
7) lampin pakai buang 200
8) yuran sekolah 250

lain-lain
9) sewa rumah serting 300
10)sewa rumah tangkak 150
11)bil astro&broadband 150
12)bil talifon 100
13)bil air&elektrk 100
14)petrol 350

Jumlah keseluruhan : 4600
*tidak termasuk belanja dapur, makan & minum...

so bandingkan dengan pendapatan..
pendapatan :
1) gaji DG41-P1T6
2) gaji DH41-P1T3
3) dividen tahunan ASB
4) hasil sewaan rumah

hahaha...macam tak boleh pusing ni...so camner ye...

Saturday, December 17, 2011

Sekali Lagi.. .....part 2..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...kisah ni bersambung drpd cerite sebelum ni..hehehe...

akhirnya selepas pergi ke bahagian penempatan di seri kembangan jumpe pengarah...keputusan yang diingini pon akhirnya menjadi kenyataan..wife aku dapat bertukar ke KK Jempol berkuat kuasa 1march2011...tp maseh dalam cuti bersalin...so dekat2 bulan april wife aku pon mula bertugas di KK Jempol..5minit dr rumah yg kitorg tinggal sekarang..

tapi sejak berpindah ni..wife aku asek sakit2 je...sampai la masuk hospital dan selepas diagnos dpt tahu ade batu karang dalam hempedu...baru nak relex dah ade pulak dugaan...tapi setelah semue persiapan dirancang..pembedahan di tetapkan pada 29julai2010..masa ni aku memang tak mengharap dapat KPLI sbb dah dekat sebulan pelajar yg layak telah mendaftar..aku mmg dah tak nak fikir...sbb dah lebih sebulan...tanpa disangka-sangka masa tengah tunggu wife aku diluar dewan bedah tu...BPG call aku..die tanye nak tak ganti pelajar yg tarik diri...kalau nak lapor diri pada 2ogos2010...mak aih..cepat betul...wife maseh dalam bilik bedah ni...ape nasib pon tak tau lagi...but lepas bincang dengan keluarga...keluarga aku sanggup tolong jage wife dan anak2 aku kat serting...so SEKALI LAGI la kami berPJJ...

hampir setahun kemudian..aku pon habis KPLI pada 28mei2011..so boleh lepak kat rumah dengan keluarga...aku mmg konfiden dpt dekat2 rumah..setelah semue dokumen yg die nak aku bg...dan desas-desus menambah keyakinan aku yang kali ni kitorg takkan berjauhan lagi...namun semua jangkaan aku melesat...aku dapat penempatan dan terpaksa lapor diri pada 20oktober2011 di SJKT ladang bekoh,TANGKAK....aduh...SEKALI LAGI PJJ...kali ni aku tak tau sampai bila....dan aku terus berharap dan sentiasa berdoa semoga satu hari nanti kami akan tinggal bersama...sesungguhnya segala ketentuan Illahi ini ada hikmahnya...dan sudah tentu ianya adalh yang terbaik buat kita sebagai hambaNYA...

SEKIAN...

Thursday, December 15, 2011

Sekali Lagi..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...lama sungguh berehat daripada membuat karangan ni..sampaikan password pon dah lupa..bukan terlalu sibuk..tapi tak tau nape malas sangat nak update blog..hehehe..

al-kisah arini nak cerita..SEKALI LAGI terpaksa ber-PJJ..sejarah PJJ ni bermula dekat hampir 3tahun lalu..(1 january 2009)..masa tu wife dapat kerja di KK Bandar Penawar..yang jaraknya agak jauh dr JB..so kami buat keputusan start PJJ..wife duduk kat BP dan aku duduk kat JB..anak2 pulak tumpang kat rumah mak aku kat serting..bila hujung minggu wife aku balik JB than kitorg terus drive balik serting..kalau nak tau jarak nye..boleh la google map..tp yg pasti..setiap kali blk aku mesti mcm nak patah pinggang..sampai dah nak pagi sabtu..ahad petang dah kene balik semula ke JB..pagi isnin wife aku balik BP..

memula ok..tapi dah sebulan aku rase macam tak ok..bulan february company aku offer sape nak VSS..aku pon apply..tp tak lulus...mungkin pekerje contoh..tu yg die tak bagi berenti...tapi takpe..hujung bulan march dapat bonus...keesokan harinya aku terus bg surat resign..sebulan kemudian aku pon berhenti pada (30 april 2009)setelah hampir 5tahun berkhidmat (9 julai 2004)..gila tak gila berhenti tanpa merancang bebetul..aku pon balik serting tolong mak aku berniaga kat kedai makan...so masa ni aku agak gumbira sebab dapat tinggal semula dengan anak2..tp wife masih duduk di BP..

setelah menjadi penganggur beberapa bulan dengan hanya membantu mak aku di kedai makan..akhirnya aku dapat buka kedai makan sendiri pada bulan julai 2009..modal hasil bantuan mak bapak dan adek2 aku...hehehe..tapi macam biasa baru mula berniaga pendapatan agak di bawah tahap yang memuaskan..duet simpanan semakin hari semakin kering..pada suatu hari masa hantar makanan ke PPD aku terjumpa cikgu aku mase sekolah..die pon cadangkan aku jd GSTT..bila bincang dgn keluarga..diorg pon cadangkan aku ambil la peluang tu..sementare pendapatan kedai belum ok..mak aku la tolong berniaga..

pada akhir julai 2009 bermula la kehidupan aku sebagai GSTT sehingga la tamat kontrak pada 31 disember 2009..selepas tu aku kembali berniaga di kedai aku..alhamdulillah pada januari 2010 hadi selamat dilahirkan setelah menempuh berbagai cubaan ketika mengandungkan dia...(wife keluar masuk hospital sejak bulan november..)

pada bulan feb 2010 aku buat pertama kalinya apply KPLI..

pada penghujung 2009 dengar2 permohonan wife aku untuk berpindah diluluskan..namun tarikh takda lagi...pastu dengar2 dibekukan pula...sehingga la keluar dari hospital keputusan belum lagi pasti...lepas je keluar hospital...kami pon bergegas ke seri kembangan..bahagian penempatan untuk mengetahui situasi sebenar...

ni baru separuh cerita..hehehe..separuh lagi aku sambung nanti la ye...

BERSAMBUNG.....

Tuesday, November 1, 2011

Hari yang Padat..

rasanya dah lama sangat tak update blog..
bukan nya takda cerita..terlalu banyak yang nak di update..tapi takda masa..
setiap hari jadual sangat padat dan mampat..
tak caye mai aku cerite jadual arini..

date : 1/11/2011

1pagi : hadi bangun minta susu..kene buat la sebotol
3pagi : sekali lagi hadi bangun..pampers pulak bocor..kene tukar dengan baju2 sekali..
3.30 : dah terjaga tak boleh tido..
4pagi : mandi bersiap nak gi sekolah...sarapan sikit minum kopi..
5pagi : bertolak ke sjkt ladang bekoh..
6pagi : singah surau sungau dua..solat subuh..
7pagi : sampai sekolah
7.30~10.00 : kelas tanpa henti
10pagi : rehat..nasib bawak bekal..makan bekal je la...hehehe..
10.30 : meeting pasal hari kebudayaan tamil sabtu ni..diorg offer nak join tak..offkos la...aku tak join...hehehe..nak raye haji la..lagi pon diorg ckp kalau aku join..bukan aku faham pon..
11pagi : masuk kelas berikutnya..
1.30 : abis waktu persekolahan..
1.40 : bertolak balik..lapar gile..singgah simpang bekoh..makan..
2ptg : sambung perjalanan..nak cepat...dah janji pulak nak g sukan wahidah..start kul2.30..
3.30 : sampai rumah..solat dan terus bawa khairina g sukan wahidah..
3.45 : sampai tempat sukan..tinggal 6acara keseluruhan tp tinggal 1 utk wahidah..wahidah masuk 5 acara nasib tinggal 1 yg aku boleh saksikan..yg 4 dah lepas...
-hehehe..dapat la tgk die dapat nombor 3 acara kutip bunga masuk bakul...patut boleh menang..tp lepas kutip die boleh intai2 kawan2 die yg belum siap sebelum lari ke garisan penamat..
-tetibe name aku kene panggil join sukan utk bape...hehehe..aku tolak..1st cikgu pangil..2nd ajk panggil..3rd sorg lg ajk panggil yg ni jiran bapak aku...aku pon masuk la..dah 3kali panggil...pergh dapat no2 beb acare tiup belon sampai pecah..tu pon nasib yg dpt no1 tu cucuk belon dgn kuku..ape da..tak fair play...
6ptg : patut dah abis..tp tak abis lg..ramai gile nak berucap...tibe waktu penyampaian hadiah..tungu punye tunggu punye tunggu...dalam berpuluh-puluh name budak kene panggil ambil hadiah..tak sebut-sebut name wahidah...sampai la acara last...diumumkan tempat pertama..kedua...dan..ketiga...nur ain wahidah...hahaha..rupnye die dapat sekali je..tu pon yang last dalam penyampaian hadiah..hehehe..
6.45 : masa dah suntuk sangat...penyampaian sijil di sambung ari khamis...aku pon bergegas balik solat dan hujan turun dengan lebat..
7ptg : ambil hadi kat rumah pengasuh..balik rumah mandi solat makan..
7.45 : gi potostat bahan utk asigment..ingatkan dah abis blaja takde asigment..sekali ppd muar bg asigment da..
8mlm : g umah mak aku tukar kereta..rm50 utk 2hari..tak larat pakai unser...ambil myvi semula..nasib honda ada ready stock city...adek aku ambil city..kalau tak masak nak abiskan 14ari sekolah gune unser..
9mlm : balik rumah..terus masukan hadi dalam buai..tidurkan hadi..
9.30 : hadi tidur khairina pulak..ni susah sikit..nak tido banyak kerenah..
10mlm : khairina dah tidur...wahidah tidur rumah nenek die..mase utk aku pulak berehat..heheh

ok...abis 1 cycle utk 1 hari...padat kan..mampat kan..

Saturday, October 15, 2011

Wajah Budak Kantoi..

Jempol..seorang budak telah diberkas ketika cuba melarikan sebuah basikal biru..modus operandi beliau sempat di rakam oleh kamera telefon makciknya yang murah..(sebab tu gambar tak clear)..ikuti susunan gambar yang sempat di tangkap..

cubaan melarikan basikal tapi gagal..sebab kaki tak sampai..nasib aku perasan..

tidak sempat membuat tanda peace ketika kantoi..malu tapi buat selamba..

pemilik basikal sebenar setelah berjaya mendapatkan basikalnya semula..

pemilik bersama pendakwaraya yang diupah untuk mengambil semula basikal..

berdamai..bergambar setelah kedua-duanya bersetuju menyelesaikan kes di luar mahkamah..

P/S : seorang lagi hero belum keluar...nantikan episod seterusnya...

Wednesday, October 5, 2011

Peringatan untuk Ibu Bapa..!!

assalamualaikum dan salam sejahtera....kumpulan sepah dah bubar dan dah wujud sepahtu(sepah2) pulak...harap diorang berjaya..lame dah tunggu filem sepah tak muncul-muncul..hehehe..tapi hari ni aku bukan nak cerite pasal sepah...tapi pasal penggunaan internet..."jangan biarkan anak anda melayari internet tanpa pengawasan.."...apa yang aku khuatiri selame ni dah terjadi...nasib belum melarat..

ceritenye bermula semalam..bile nak balik dari rumah mak aku...wahidah tak nak ikut balik pulak...so aku tinggal je la..pagi ni datang nak ambil...aku dah pesan jangan bagi wahidah main laptop...dia baru 4tahun...membace pon tak boleh lagi...huruf pon tak kenal abis lagi..tapi bab laptop dah separuh mahir...kalau nak on and off tu dah expert la..

bila aku sampai..macam biase la..mak aku sebok buat kerje...sementare adek aku yang jage wahidah gi mandi...sebelum gi mandi tu die biarkan wahidah main laptop..sebab wahidah sejak akhir2 ni sebok nak tengok barbie je...so die tinggalkan la wahidah tengok barbie kat youtube...abis satu...satu lagi klip yang di klik...so sentiase la berputar...perkara yang aku tak ingin berlaku akhirnye berlaku...bile aku sampai aku tengok..memang barbie dalam klip video tu..tapi cerite dia...masyaAllah...ini bukan cerite official...ini cerite yang dibuat oleh orang yang tak bertanggungjawab...pastu masukan dalam internet...cerite 18SX...geram betul aku...aku pon terus bagitau mak aku dengan adek aku ape yang berlaku...tu sebab aku tak bagi wahidah main laptop sorang2...dia tak faham ape yang akan berlaku...mak aku pon tak sangka dalam internet ada camtu...so..berhati-hati la..orang sebaye mak aku memang tak tau menggunakan internet..so die pon tak sangka benda macam ni akan berlaku...

barbie...(sekadar hiasan..hehehe..)

P/S : sebagai ibu bapa..kita la yang harus bertanggunjawab...awasi anak-anak kita...zaman sekarang tak macam dulu...kalau anak bermain sorang-sorang insyaAllah selamat...zaman sekarang terlalu banyak anasir luar...

Saturday, October 1, 2011

Peringatan untuk Bakal Ibu Bapa..!

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
dah masuk bulan oktober rupenye...apa kata bulan oktober ni kite cerite pasal kelahiran bersempena bulan kelahiran aku dan wife...
mula-mula aku nak cerite pasal daftar kelahiran...biase la..kalau dah lahir..mesti kene daftar...
ni dah kali ke4 aku daftar kelahiran anak..dan setiap kali tu mesti aku terjumpe orang yang daftar anak bawa baby dan isteri yang maseh dalam pantang...bukti nye...maseh pakai stokin...baju panas..dan kain batek..hehehe...
dan pernah aku jumpe..siap datuk dan nenek pon datang...nampak sangat cucu pertama...semue nak ikut gi daftar or buat mykid..
apa yang aku nak tekan kan adalah...MYKID TAK PERLU GAMBAR...hehehe..so tak payah la susah-susah bawak baby dan wife yang maseh dalam pantang tu gi mendaftar...kalau groud floor takpe...kalau tingkat lapanbelas camner...?so ingat la wahai bakal ibu dan bapa...

contoh MYKID

Dialog di JPN
tin tong (bunyi nombor di panggil ke kaunter)
bapa : minta maaf cik..baby nak letak mane..
kaunter : eh kenape nak bagi saya..
bapa : nak ambil gambar MYKID..
kaunter :----

hehehe...ni kejadian betul ye..jangan ketawa...

aku tak dapat bayangkan..camner lah gambar anak-anak aku dalam MYKID kalau kene ambil gambar...hehehe...tiap kali begambar mesti nak tunjuk peace...

Friday, September 30, 2011

khairina-khairina....

assalamualaikum dan selamat sejahtera...
ape nak cerite hari ni...
cerite pasal khairina la...

part 1
kharina : apah..awak minum air ape tu...
arpah : air laici aa..
khairina : saya nak air laiciaa...

part 2
arpah : ape name awak...
khairina : kak na....kak na yang baik..(macam tau-tau orang nak cakap ape..)

part 3
wahidah : saya pari-pari yang cantik..
khairina : saya pari-pari yang biru...(terlalu taksub pada warna biru...semue bende nak biru...sampai susu pon nak biru...hangin betul...)

Thursday, September 29, 2011

The Fresh Beat Band..

Jumaat tetibe malas nak cakap...hehehe...
FB Band Malaysia...
Wahidah-Khairina-Hadi-Dhani
Da~Na~Di~Ni

Wednesday, September 28, 2011

pekare kecil je..?

Assalamualaikum dan salam sejahtera...syukur alhamdulillah diberi kesempatan untuk update blog lagi hari ni...
ape nak cakap ye...oh..kejadian pagi tadi...

tetibe aku dengar bunyi botol susu jatuh...dalam mase yang same wahidah datang ke tempat aku dok surfing..

aku : sape baling botol hadi tu...
wahidah : saya...tersepak...
aku : dah minta maaf kat hadi...??
wahidah : hehehe...belum...ala perkare kecik je...
aku : erk...abis ape perkara besar...
wahidah : perkara besar tu macam main gelongsor..lepas tu jatuh...
aku : kenape pulak..
wahidah : sbb gelongsor tu kan besar....
aku :......

P/S : tu bukan perkara...tu benda la..botol benda kecik...gelungsur benda besar...

Tuesday, September 27, 2011

kelu tak terkata...

Al-kisah pada hari isnin genaplah umur dhani sebulan...
so seperti temujanji doktor...genap sebulan kene la gi check up...
aku pon bawak la rombongan anak-anak gi hantar wife dan dhani ke klinik...
mase wife ngan dhani nak turun..hadi pulak melalak nak ikut turun...
aku nak gi hantar 3orang lagi ni tumpang kat rumah parent aku...
depan klinik tepi jalan ade pakcik jual jajan..
aku pon berenti...nak pujuk si hadi...
aku tanye semue nak ape..semue pon ok..cakap nak jajan...
aku pon turun beli la 3set jajan...(mesti semue orang dapat yang sama...)
mungkin mase aku turun tu..khairina ternampak kedai tu jual mainan...
die pon jerit kot...tapi aku tak dengar dari luar...
bila aku buka pintu..dah lencun dah nangis...
sementare nak tanye die tu..aku jalan la..(khairina kalau dah nagis..memang susah nak cakap..)
bile dah jauh..die cakap nak mainan..aku malas nak pusing...dah la tepi jalan tu takde bahu jalan untuk parking...(jalan kampung..)
wahidah la pujuk khairina sepanjang perjalanan...
pujuk punya pujuk tak diam-diam..sampai la dah nak sampai rumah...
ayat terakhir yang buat khairina diam...

"awak jangan la menangis...mainan tu kan mahal....abah kan tak kerje...mana ada duet nak beli...awak jangan menagis ye..."

bukan khairina je terdiam...aku pon terdiam...adus...mainan tu bukan mahal...aku mampu beli lagi...cume malas nak pusing...kelu tak terkata..syahdu ade...sebak ade...bengang pon ade...sape la ajar dia cakap camni...buat malu je...hehehehe...

P/S : harap posting cepat...huhuhu...

ni la masalahnya...

ini la masalahnya kalau anak-anak dah terlebih pandai menjawab...
lagi di marah lagi macam-macam jawapan die bagi...
sape lagi kalau bukan khairina...

aku : kenapa awk sepak akak..??
khairina : die cakap saya...(wahidah bagitau yang khairina mengompol..)
aku : die cakap je tak sakit kan...
khairina : sakit...telinga saya sakit...
aku :.....

p/s : mengompol tu ape..?cer google....

Sunday, September 25, 2011

Semakan Pemberitahuan di MOE Hari ini..

klik pada gambar untuk lebih jelas....

Assalamualaikum dan selamat pagi...hari ni buka laptop dengan penuh debaran...
terus online dan semak di laman web rasmi KPM...
ni la antara pemberitahuannya...

1. sebut harga pembekal kertas --- mungkin untuk tujuan nak print surat posting untuk di pos ke rumah kite..hehehe..

2. garis panduan perlindungan pemberi maklumat --- sebab tu diorang asek rahsiakan tarikh posting...huhuhu..

3. gangguan carian portal rasmi --- dah hari-hari berpuluh ribu check..mane tak terganggu...sila check apabila diberitahu sahaja...hohoho...

4. penempatan GSST --- bukan aku...uwaaaaaaaarrhhh....

P/S : bace ikalan atas tu...bayarlah hutang...ni untuk budget posting aku...lalalala...

tunggu la lagi.....

Tuesday, September 20, 2011

MALAYSIA VS JEPUN..

Jepun vs Malaysia
21 September 2011 : 7 Petang waktu Malaysia
Stadium Tosu, Saga, Japan.
Siaran langsung di RTM TV2 & ESPN StarSport (Astro 813).

Monday, September 19, 2011

Kemurungan Punca Graduan KPLI di Temui Mati..

BATANG BERJUNTAI, Seorang ibu terkejut ketika pulang dari kerja, apabila menemui anaknya yang ditatang bagai minyak yang penuh sedang mati akal di bilik nya dalam satu kejadian di sini petang semalam. Kemurungan akibat tidak mendapat penempatan lagi setelah hampir empat bulan bergelar graduan KPLI dikatakan menjadi punca utama pemuda berusia 25 tahun itu mati akal. Tambahnya lagi, die sudah memerhatikan perubahan tingkah laku anak nya sejak 44 hari yang lalu. "dia sudah mula mengutip duet raya daripada kenalan mahupun orang yang tidak dikenali, walaupun ketika itu belum raya lagi, dia nampak begitu terdesak untuk membayar semua pinjaman". Tambahnya lagi "saya begitu pelik apabila dia begitu ghairah mengira duet raya, kejadian ini adalah kali pertama saya lihat sejak saya membela dia 25 tahun yang lalu".

P/S : berita merapu lagi..

Saturday, September 17, 2011

Isu Penempatan Guru Punca Kabinet Retak..

SABTU, Seremban, Dato' Sulaiman Gagap telah mengesahkan desas-desus mengenai keretakan kabinet dapurnya adalah berpunca daripada projek pembinaan rumah guru yang sedang giat dijalankan di belakang rumahnya..Pembinaan penempatan guru ini adalah bagi menggantikan kuartes guru lama yang sudah uzur..

Ulasnya lagi, masalah ini bukan berpunca daripada kegagalannya mengurus kampung, sebaliknya berpunca daripada kegagapan beliau ketika menyampaikan ucapan, untuk tidak mengeruhkan lagi keadaan, Dato' Sulaiman Gagap telah menghantar surat tunjuk sebab kepada syarikat yang menaja kabinet dapur beliau. Orang awam diharap tidak berprasangka buruk terhadap syarikat perabot itu, keretakan ini adalah berpunca daripada pergerakan di dalam tanah bukan disebabkan kualiti perabot mereka..

Menjawab soalan wartawan berkaitan demonstrasi jalanan yang dirancang oleh segelintir pihak, beliau menjelaskan, "apa yang dirancang bukan la demo atau tunjuk perasaan, tetapi itu adalah pertunjukan amal bagi membaiki semula kabinet saya, setiap orang kampung yang dipaksa hadir akan dikenakan tiket sebanyak RM5 sahaja, saya sendiri akan menyanyikan sebuah lagu".."tanpa segan silu saya akan nyanyi sedikit di sini, jangan komen ya..bukan ku pinta..lahir ke dunia...bukan ku pinta...gagap begini..."

P/S : bosan kan...sekian berita merapu aku...huhuhu...

Friday, September 16, 2011

Rumah Tangga Graduan KPLI Hampir Musnah..


SABTU, Bandar Seri Mengawan, sebuah rumah kucing milik graduan KPLI rosak teruk dalam satu kejadian yang berlaku semalam petang...Rumah kucing itu yang diletakan di bawah tangga kayu stor beras patah dua tiang utama apabila seorang pencuri yang memiliki berat badan melebihi 100kg memanjat tangga itu dengan tidak sengaja mematahkan tangga itu...tangga yang sudah berusia lebih 30 tahun itu musnah teruk..manakala nasib rumah kucing yang berada di bawah tangga itu pula boleh diibaratkan seperti sudah jatuh ditimpa tangga...
Mengulas kejadian yang berlaku di sebuah bandar di negara ini, menteri belia dan sukan Burma, Mratap Noseb berkata "kejadian ini tiada kaitan langsung dengan kementeriannya"..beliau menambah lagi ulasan beliau "anda mungkin boleh bertanya pegawai yang bertugas di kementerian belia dan sukan haiwan ternakan"...


P/S : bosan dan malas nak update blog...bace je lah ape aku merapu nie...

Wednesday, September 7, 2011

"Hasrulhassan.com Cari Blog Kurang 300 Followers"

dalam kebosanan aku pon takde ape nak buat...follower bukan kate 300...1oo pon tak lepas lagi..
jom join segmen ni..kpd kawan2 seangkatan...




Tuesday, September 6, 2011

1st time raya tak balik kampung...

ape lagi nak cerite hari rabu ni...
ni la persediaan kali pertama beraya tak balik kampung...
hehehehe...

sehari sebelum raya..dhani ngan mak die maseh dihospital...

hari raya pertama...dhani ngan mak die dah balik...

Monday, September 5, 2011

Pekerjaan Bapa: GURU..

Assalamualaikum dan selamat malam...salam lebaran dan salam kemerdekaan..dah hampir 2 minggu tak update blog...hehehe...sibuk..sambut raya dan yang paling utama sambut kehadiran ahli keluarga baru...

Alhamdulillah tadi selesai mendaftar kelahiran cahaya mata ke-4..tak sangka dapat anak lelaki..melengkapkan..2lelaki dan 2 perempaun..tak sangka apa yg di bincangkan jadi kenyataan..dulu sebelum kawen..rancang nak 2 anak perempuan pastu baru anak lelaki..tak sangka tuhan bagi...

setiap anak yang lahir telah dijanjikan rezeki oleh Pencipta...jadi tugas ibu bapa memberi nama yang baik dan mengasuh anak sebaik mungkin...harap2 kamu jadi anak yang soleh...nama seperti dalam surat beranak..(hehehe..kabur sikit..)

kalau sesiapa yang pernah daftar kelahiran mesti tau..ada tertera ruangan untuk PEKERJAAN BAPA...hehehe..walaupon belum posting..aku tetap letak GURU...harap2 rezeki anak dapat posting cepat kan...

kepada yang bakal dapat baby pulak...jangan lupa...ramai yang datang JPN bawak borang daftar je..tak pon bawak buku merah je...perlu di ingat kene bawa dokumen asal dan salinan fotocopy utk..

1) IC ibu dan bapa..
2) buku merah page 1,2 & 25..
3) sijil nikah..yang ni selalu orang lupe bawak..

ni sijil nikah aku...hehehe...umur 22tahun...

P/S : Pekerjaan Bapa : wahidah-jurutera, khairina-jurutera, hadi-bekerja sendiri, dhani-GURU..

Wednesday, August 24, 2011

Cat Rumah Atok..

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..sepatutnye upload gambar ni wednesday...hehehe..dah terlambat 1 hari...ape pon mari kite tengok budak sebok dan budak becok ni...orang nak cat rumah die pon nak cat rumah...siap tak nak pakai baju..takot baju kotor..hurmm...

budak sebok...

budak becok...



Monday, August 22, 2011

5 cara jana minda si kecil..

Assalamualaikum...rasenya dah dekat seminggu tak buka blog..
tiba-tiba pagi ni hadi main buku pa&ma..
dia buka 1 muka surat dan aku pon bacalah..
tajuknya seperti di atas..hehehe..
setelah aku bace dapatlah disimpulkan lebih kurang macam ni..

setiap ibu bapa mahukan anak yang cerdik dan pintar..yang lebih lagi nak anak genius..
selain faktor genetik..anak2 boleh diasuh..semua bergantung kepada asuhan..

antara tips jana minda anak..
1. beri perhatian apabila anak bercakap..
2. menyayi sebelum tidur, misalnya rentak ABC atau mengira nombor..
3. menonton televisyen bersama dan bercakap mengenai rancangan itu..
4. baca buku cerita, sebutkan dengan jelas..
5. biarkan anak memilih muzik yang disukainya..

selamat mencuba..hehehe..

P/S : saya pon nak cubalah...

Thursday, August 18, 2011

QPR milik Tony..


Pernah tak dengar lirik lagu ni..

Anak kecil main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang.
Nenek moyang kaya raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa sesamalah kita,

sebenarnya lagu ni takda kaitan pon dengan ape yang nak di ceritakan..hehehe..
cuma 1 ayat je..Bumi dipijak milik orang..

ni la yang berlaku dalam arena bola sepak eropah..terutamanya England..kebanyakan pasukan di England owner die adalah orang luar...

dan jangan lupa antara pemiliknya adalah orang Malaysia..
ingat lagi post aku..pasal CARDIFF..yang di miliki oleh Tan Sri Vincent Tan..
yang terbaru...Datuk Tony Fernandes pulak berjaya beli 51% saham dalam QPR dari Bernie Ecclestone..so komfem team ni sedang bermain di BPL..setiap minggu boleh tengok..hehehe..

cube semak senarai pemilik2 kat link ni..
Senarai Pemilik Pasukan Bola Sepak England..

P/S : harap-harap diorang ni boleh bantu bola sepak Malaysia..

Anak Jiran Kena Culik..

ini cerite betul..anak perempuan jiran mak aku berusia 10 tahun kene culik ketika bermain di taman permainan..budak ni aku kenal memang lasak..name je perempuan tp perangai macam lelaki..
kisah bermula bila die sedang bermain dengan seorang kawan lelaki kat taman permainan berhampiran kedai makan bapak die magrib2..seorang lelaki datang bertanyakan kat mane 7E..bebudak baik hati ni pon tunjuk arah..tapi lelaki tu buat2 sengal pulak..lantas budak 2 orang ni pon baik hati sangat bonceng itu motor sebab nak tunjuk kat mane 7E..(budak2 memang lurus bendul..)
bile dah lepas simpang 7E..lelaki tadi terus je memandu..budak lelaki sorang tu bising2 la kate 7E dah lepas..mamat ni pon berhentikan motor di kawasan sunyi dekat kilang papan...die turunkan budak laki tu tapi pegang erat tangan budak perempuan ni tak bagi lari...penculik ni pon meneruskan perjalanan dengan budak perempuan tu..
budak laki ni pon tahan kenderaan yang lalu nak tumpang balik ke kedai...bile sampai kedai..die bgtau abang budak lelaki tu..bile semua dah heboh..bapak die pon terus gi balai polis buat report..
sementara penculik tadi cuba bawak masuk budak perempuan ni ke dalam hutan rekriasi...nasib tuhan nak tolong..motor die pulak tiba2 terhenti..penculik ni cube start motor die banyak2 kali tapi tak hidup..yang budak perempuan ni terus lompat dan lari sekuat ati tanpa tengok belakang...lari sekuat hati sampai la 1 tempat dalam hutan tu yang agak jauh..die pon termasuk dalam parit...die terus bersembunyi kat situ...bile penculik tu dah berjaya hidupkan motor die..die pon cube pusing2 cari budak tadi..tapi malam yang gelap membuatkan penculik tu putus asa..
bila keadaan dah agak selamat..budak perempuan ni sekali lagi..lari ke arah jalan raya..bila tiba dijalan raya..die tahan kenderaan..sekali lagi nasib menyebelahi..seorang perempuan berhentikan kereta dan tumpangkan die..perempuan tu hantar die ke balai polis air hitam..polis air hitam pon call balai polos jempol...bapak die masih ade kat balai polis jempol..
selamat la budak tadi..tapi penculik tu maseh bebas..

Monday, August 15, 2011

Khairina..


Assalamualaikum dan selamat tegahari..hehehe...lame dah tak update blog ni..
tibe-tibe arini nak update pasal seorang budak becok..huhuhu..

situasi 1:
kat kampung ramai2 lepas tengok zombi kampung pisang..

bebudak : huuu...saya zombi...saya nak makan otak..
khairina : jangan kejar saya..saya takda otak..

aku tak tau ni teknik bijak atau sebaliknye..hehehe..

situasi 2:
kat rumah mase melukis di atas kertas mahjong..(tak alang-alang nak asah bakat anak..terus bagi kertas mahjong..)

wahidah : abah..cantik tak saya lukis gambar abah..
aku : cantik...
khairina : abah..cantik tak saya lukis..erk..erk..(die pon tak tau die lukis ape..)
khairina lagi : ala saya nak merajuk la...abah cakap saya lukis tak cantik...

tak pasal-pasal aku yang disalahkan..aku pon tak tau die lukis ape..hehehe...

situasi 3:
kat rumah mase potong kuku dia..tinggal 1 lg dah nak lari..

aku : eh ibu jari belum siap..
khairina : aik..abah cakap ibu jari..mane abah jari..
aku : mane ade abah jari..
khairina : ooo..abah jari gi kerje..

hehehe...kan aku cakap ade je jawapan die..

Thursday, August 11, 2011

Ogos : Bulan Guru..

Assalamualaikum dan selamat pagi...tajuk tu sebenarnye untuk aku saje..hehehe...
mungkin aku di suratkan menjadi guru pada bulan ogos..

semuanya bermula apabila aku membuat keputusan drastik..berhenti kerje dan balik kampung...
kenangan 5tahun kat Venture sentiasa dalam ingatan...mau tak nya..semua yang ada ni aku beli guna bonus yang dia bagi...hehehe..
lepas berhenti kerja aku balik kampung dan cuba kerja sendiri..memang perit..tapi tak lama lepas tu aku jumpa bekas guru aku di PPD masa buat katering..
die cadangkan aku jadi GSTT..aku pon apply la..esoknya di panggil untuk isi satu kekosongan di sekolah menengah..ajar sains tingkatan 1 dan biologi tingkatan 4&5...hehehe..
walaupon aku macam dah lupe semua..tapi aku bedal je..hehehe..mula jd GSTT pada 11Ogos2009 sampai la 31Disember2009...

abis kontrak aku pon kembali kerja sendiri..bulan 2 mohon KPLI sebab aku rase macam kerjaya yang seronok pulak jadi cekgu ni walaupon sebelum ni tak pernah terlintas...aku dah keciwa sebab tak dapat masuk bulan jun..keputusan die keluar bulan jun..daftar pon bulan jun..aku memang dah tak fikir la sebab dah sebulan lebih...tup-tup mase tunggu wife aku operation..aku dapat panggilan..tawaran masuk KPLI..panggilan ke-3...hehehe..pucuk di cita ulam mendatang...aku pon start belajar semula..hari mendaftar ialah 2Ogos2010...tapi batch aku tetap..ambilan Jun2010...hehehe..

P/S : ok...ni tarikh die je...nanti sambung cerite ape yg berlaku mase aku jadi GSTT dan mase kat KPLI..

Tuesday, August 9, 2011

Ramadhan : Baju Raya

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..lame dah tak tulis blog...dekat seminggu dah...entry last pasal sahur...nasib ada yang baik hati tolong meriahkan blog ni dengan entry sentap dan bonus...hehehe...
sebenarnya banyak perkara nak cerite..tapi tak berkesempatan...maklumlah..sebuk jadi penganggur...hehehe...
ahad lepas..ntah macamane wahidah boleh terlepas ikut makcik2 die gi bershopping...bila sampai je tempat yang dituju...die pulak yang lebih sebok...makcik2 terpakse la layan die dulu...kalau tak memang tak boleh beli ape2 la...bile dah selesai die pilih baju raye sorang sepasang die pon cakap...(dah la pau orang...siap tapau untuk adek2 lagi tu..)

wahidah : eh saya lupe la...saya belum pilih baju raya untuk baby dalam perut mama..
mak ngah : hmmm...akak dah tau ke baby laki ke pempuan..
wahidah : tak tau...
mak ngah : dah tu camner nak beli..
wahidah : ok lah...mak ngah cepat lah pilih baju..saya dah ngantok ni..
mak ngah : amboi2 awak adek beradek semue dah komplete siap tudung sedondon...mak ngah 1 ape pon tak beli..ni dah ajak balik..
wahidah : hehehe...saye lapar la..belikan makanan dulu..

huhuhu...akhirnya lepas makan die tidur...udahnya...makcik2 die tak de beli ape...terus balik...hehehe

jom tengok gambar raya tahun lepas...

gaya raya..pilihan sendiri..

hadi kecik lagi..belum pandai berdiri lagi mase ni..

tahun ni tak boleh bergambar raya...maseh dalam pantang...hehehe...


Monday, August 8, 2011

Rezeki di bulan Ramadhan..alhamdulillah

Huhu..sudah ketinggalan keretapi pagi ni sebab masuk-masuk ofis jek..oficemate tercinta mengkhabarkan berita gembira di pagi yang berbahagia ini..(penggunaan ayat yang berbunga-bunga...)...
Alhamdulillah..setelah berhempas pulas mengontrol budget pada bulan Ramadhan dan juga budget Hari Raya untuk sambutan raya dan menyambut kehadiran ahli baru keluarga kami.. PM kita dengan bermurah hati memberikan duit raya sebanyak setengah bulan gaji kepada semua kakitangan awam.. (hehe tertunai hasrat dihati.. pinjam tagline Kak InaKL jap..)...
Ada jugak baca komen-komen berkenaan pemberiaan duit raya tahun ini..ada yang gembira, ada jugak yang merasakan tak cukup..hmm..bagi kami-kami yang mempunyai budget tight ni..Rm 500 (minimun pemberian..) pun dah cukup besar untuk mengurangkan beban keewangan.. mungkin bagi yang gred tinggi merasakan min Rm 500 tu setakat celah gigi jek..cuba bayangkan kalau anda semua berada di situasi pekerja gred rendah.. Rm500 tu dah banyak kita boleh dapat.. hmm itu orang cakap.. Makin besar periuknya..makin besarla keraknya....
Terima kasih kepada Pm kita walaupun ade certain-certain perkara yang aku rasa boleh improve lg.. tapi tuntutan CEUPACS untuk bonus 2 bulan tu ape cerita yek..hehe nak lebih-lebih pulak.. kalau Dato' Seri PM kita dapat bagi..alhamdulillah..maybe at the end of the year..dapat membantu kurangkan beban untuk perbelanjaan sekolah anak-anak kakitangan...
And to those yang komplen kenapa kakitangan kerajaan ni asek mintak bonus jek..this is my opinion... i've been working in both sector.. private and govn.. during my private working sector.. saya pernah diberikan bonus at least 5 month salary.. dan dengan bonus sebanyak tu setiap tahun..cukup untuk simpanan dan tak perlu memikirkan beban keewaangan.. (tapi hazab bekerjanya rasa macam nak berenti 24 jam...)
moving to govn sector.. dengan tangga gaji yang masih tak berubah.. terutamanya yang bergred rendah... dengan kenaikan harga barang..dan yang pasti sudah lama bonus tak diterima... yang diberikan cuma duit ehsan dari kerajaan (alhamdulillah..ada rezeki jugak..) baru terasa macam mana payahnya nak manage keewangan.. (tapi beban kerja semakin berkurangan..boleh spend banyak masa dengan keluarga..dan dapat buat apa yang saya impikan selama ni..mengajar...).. to those yang masih bujang trang tang tang..mungkin takkan terasa..but when you're reaching family life..dengan anak-anak bersekolah.. komitmen untuk rumah..kereta... masa tu baru kita akan terasa bebannya....so kepada kerajaan eventhough kami tak dapat bonus untuk tahun ni..tolongla berbelanja dengan berhemah..mana-mana aktiviti yang tak bersesuaian.. tolonglah postpone untuk laksanakan mana-mana yang perkara perlu diutamakan...

Friday, August 5, 2011

Edisi sentap di bulan Ramadhan

Lupekan pasal kes KFCM dan ex-nye Elia..aku tak tersentap pun..nie berita yang paling sentap di awal pagi bulan Ramadhan..
sumber :Harian Metroll.. "KEPALA PUTUS KETIKA LAHIR"

Nauzubillah..ngerinya baca berita pagi tadi..seorang perempuan yang mengandungkan anak luar nikah..menarik babynya sampai putus kepala sewaktu nak deliver.. memang tak ada akal langsung.... (abaikan tatacara penggunaan ayat kali ni sebab emo sangat baca berita ni...)

Wahai adik-adikku sekelian yang baru nak baligh..atau sudah baligh..tolonglah ada kesedaran  dikalangan golongan wanita sekelian..lelaki time sedap-sedap..itulah time dia akan bersama kita..kalau dalam problem macam ni ada nampak tak batang hidung dia..last-last kita sorang yang menanggung sakit..menanggung azabnya...this not goes to all man ok..ada lelaki yang bertanggungjawab...

Yang paling pelik..banyak kes macam ni boleh pulak diaorang bersalin sorang-sorang..kuat betul tenaga dia nak membuang bayi tu pulak...sedangkan kita-kita yang carry baby yang halal ni pun berjam-jam bertarung nyawa nak melahirkan zuriat kita..bila keluar jek baby rasa sayangnya pada baby..nak bagi kat nurse untuk cucikan pun tak sampai hati....

Hmm..ramai wed couple yang bertahun-tahun kawin berusaha nak dapatkan zuriat sendiri..diaorang ni pulak senang-senang bersalin..pastu biarkan baby ni..apa salahnya bagilah peluang untuk baby ni hidup..sekurang-kurangnya boleh diambil jadi anak angkat.. dosa berzina korang dah tanggung..takkan nak tambah dosa membunuh nyawa yang tak berdosa lagi...

Agak-agak nilah kesan pembangunan world without boaders kot..sampaikan seks luar nikah pun dah jadi kebiasaan bagi masyarakat kita..nak jadi parents sekarang ni pun rasa takut..setakat ni aku dah ada 2 anak dara dan seorang hero..macam mana agaknya diaorang besar nanti..dapat menahan godaan duniawi atau tak.. but remember to those out there.. kalau korang pernah merosakkan anak orang lain.. tak mustahil satu hari nanti perkara yang sama akan berlaku dalam keluarga anda 'what comes around goes around"...

Huhu bila typing quote tu teringat pulak.. Tuhan Maha Adil... there's a story.. about someone.. doing something to mess up with someone's marriage.. hmm at the end.. her marriage yang ada problem sekarang ni...

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan : Sahur

Assalamualaikum dan salam sejahtera..harini update lambat sikit..
kisahnya pagi ni bangun sahur lambat..tinggal 9minit..hehehe..
tak sedar..but my lovely wife dah siap masak..
lauk ape lagi..ayam masak kicap la..maklum lah bebudak ni asek nak makan ayam masak kicap..
dugaan betul kan..pagi,tengahari,petang kene suap bebudak ni makan sedangkan kita berpuasa..
bila dah lambat tu...siap je sahur..masuk toilet sat..solat subuh..baru nak on laptop..si kecik dah bagun..langsung tak jadi..terus layan die..buatkan susu..tepuk2..tidur..dengan abah die sekali tidur..hehehe..

p/s : yang penting jangan abaikan sahur sebab banyak fadhilatnya..

Info dari JAKIM mengenai amalan bersahur...

Hadith :
Daripada Anas r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah kamu semua makan sahur, sesungguhnya dengan bersahur itu akan beroleh keberkatan.”
(al-Bukhari dan Muslim)

Huraian
Umat Islam disunatkan untuk makan sahur sama ada bagi puasa wajib mahupun puasa sunat, sekalipun mengambil sedikit sahaja dari makanan atau pun minuman. Hikmah disunatkan makan sahur ke atas orang yang hendak berpuasa ialah untuk memberi kecergasan dan memperbaharui niat untuk berpuasa pada esok harinya. Orang yang berpuasa dan makan sahur pada waktunya dengan niat kerana Allah, nescaya Allah akan memberikan rahmat dan keberkatan di dalam hidupnya dan inilah kelebihan yang tidak diperolehi melainkan bagi orang-orang yang bersahur sahaja.



Wednesday, August 3, 2011

Ramadhan : Kantoi

Assalamualaikum dan selamat bersahur semua...hehehe..dah subuh la..jangan minum lagi...
ni cerite bukan pasal kantoi puasa..tapi ni cerite pasal hadi...
wajah penggondam yang berjaya dirakam..

semalam lepas sahur aku terus online..bile dah online terase nak masuk toilet...
bile keluar je...nampak seorang budak dengan muke sememeh baru bangun tido mengambil port aku...
hehehe...ni la wajah penggondam yang kantoi semalam..

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan : Bazar

ntah camner budak kecik tu boleh masuk dalam ini gambar..

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi kerana memanjangkan usia...sekali lagi bertemu dengan bulan mulia...Ramadhan Al-Mubarak...
Syukur sekali lagi..selesai sudah 2 hari dan sekarang nak masuk hari ke-3..hari pertama buka puasa kat rumah parent..dan semalam balik rumah sendiri..hurmm..memang meriah..ape tak nye..bazar hanya 10langkah dari pintu pagar...
tapi bila terlalu dekat ni..timbul beberape masalah..antaranya...
1. dugaan...hidung aku sentiase di duga sejak tengahari dengan asap2 bakar-bakaran diorang..
2. anak-anak sebok asek nak gi je...memula aku cakap pasar malam..hehehe..selamat la sekejap..bile dah malam...diorang tanye lagi...bah..bila nak gi pasar malam ni...hehehe...kantoi...

Tuesday, July 26, 2011

Ramadhan Menjelma..Raya akan kunjung tiba

Sedar tak sedar..dah nak masuk bulan puasa kita...hehe tahun ni confirm puasa takkan penuh sbb seminggu sebelum raya dijangka deliver ahli ke-6 dalam keluarga ni..
bila cakap baba raya..hmm yang terlintas di fikiran budget.. budget baju raya..budget duit raya..budget kuih raya..budget balik kampung..hmm tahun ni untuk balik kampung memang keluar dari list.. sebab beraya kat sini saja..... cuma tambah ahli baru dalam list.. budget untuk kehadiran ahli baru..huhu pening jap..mujur ada saving sket yang boleh guna time-time kritikal macam ni.....
Berita gembira untuk para GSTT sekelian..akhirnya GSTT yang layak akan diberi peluang untuk mendapat lantikan tetap.. alhamdulillah rezeki korang-korang sempena ramadhan ni.. si la refer link ini... Berita Harian
Tapi untuk tuan punya blog ni..sampai sekarang masih ternanti-nanti tarikh posting.. hmm.. memang mencabar minda betul..nak-nak sekarang ni..semua benda perlukan duit..kalau husband atau wife jek yang bekerja memang untuk saving pun tak dapat.. even nak masuk toilet pun dah naik harga sekarang... doakanla ada rezeki buat kami sekeluarga sempena nak menyambut kehadiran ahli baru ni nanti...
Agak-agak tahun ni PM xanak bagi intensif raya ke untuk government staff.. ahkak rosmah kita dah ada cincin 24 juta tu.. tak kan nak hulur rm 100 ke rm 500 kat kita-kita yang berkhidmat untuk negara ni pun tak dapat..huhu statement maut nie...hehe.....

26 ogos..sebulan lagi..

wah...sebulan lagi...tau tak tarikh ape tu...tu la tarikh appointmen untuk pembedahan bersalin..
macam ngeri pulak dengar kan..tapi tu la hakikatnya...ni baby ke-4 insyaAllah..dan pembedahan ke-3..
rasenye yang ni last la..
so macamane..aku tak ready ape2 lagi...barang2 semue belum kemas..
hahaha...hadi macamane..dah bersedia ke die..
tengok2 macam dah bersedia..macam dah boleh berdikari sikit2...cume belum pandai cakap..
hadi dah 1tahun 6bulan..tp baru boleh sebut satu suku kata untuk perkataan...berat betul mulut die nak bercakap..kene pakse baru nak sebut...tu pon satu suku kata je yang keluar..
hehehe...hadi...hadi...

Monday, July 25, 2011

kembalikan FB Chat versi lama

ok..kepada kawan-kawan yang tak suka chat box FB yang baru..cube la langkah ni..harap korang berjaya...

utk yang guna google chrome..aku dah berjaya..

1. Log in FB akaun..

2. klik link ni..penyelamat dunia..

3. Install...

4. pastu log in semula akaun FB..

jadi tak..?hehehe..

sumber dari : bloggercrew..

cekodok bukan cekadak...

Assalamualaikum dan selamat pagi...pagi ni macam2 hal berlaku...
khairina bangun2 tidur terus cakap..
"abah nak cekadak.."hehehe..blurr sekejap..
nasib abik aku terfikir...rupenye die nak cekodok..tapi perkataan tu hilang dari kamus die...hehehe..
wahidah pulak..die nak sekolah tapi tak nak bangun..angkat masuk bilik air pon lembik je badan..dah kene air baru sedar..(dah 2 hari mandi ala-ala P.Ramli je..)
hadi memang bagun awal setiap hari..bagun2 je mesti nak keluar rumah..gelap gelita lagi pon dah nak keluar..pantang nampak lori mesti nak berlari kejar..masing2 perangai berbeza..

Thursday, July 21, 2011

rombongan..

semalam aku gi teman wahidah robongan sekolah tadika ke Melaka...
setelah hampir 20thn tak gi rombongan..
kali ni penat gila..sbb jd penjaga kan...hampir keseluruhan perjalanan kene dukung die..
hurmmm..dulu gi sebagai pelajar...

ni tempat2 yg kitorg gi...tak sempat bergambaq...asek dukung wahidah je...ni gambar surf punye...

1. taman buaya...tak tgk buaya..mandi je lebih...bebudak nak mandi je tau..

2. masjed terapung...baru buat nih..

3. kapal samudera..

4. menara taming sari..tak puas...5minit je kat atas tu..dah la panas terik..ape pon tak boleh..ape pon tak boleh..(trade mark baru khairina..)

5. menyusuri sungai melaka..sepanjang 4.5km..pergi balik 9km...lebih kurang 45minit..ni tempat yg aku rase paling best..antara tempat yg paling menarik...muzium hidup-kampung morten

6. air panas gadek...yg ni dah biase gi..
p/s : tak best gi ramai sgt..dgn org2 tua plak tu..hehehe..tp aku rase nak datang semula..naik bot sungai melaka waktu malam pulak...mcm best sgt..

kalau gi lagi..aku buat entry yg lebih detail..dgn gambar2 sendiri..hehehe..

Tuesday, July 19, 2011

CUN..

percaya atau tak..wahidah dan khairina dah tengok cerite ni lebih seratus kali..sejak 3 bulan lepas..kadang-kadang 1 hari sampai 3 kali ulang..

mula-mula dulu wahidah nak jadi luna latisha..tapi sekarang dah ubah fikiran nak jadi kuntum...
yang aku pelik...kenape khairina tetap dengan pendirian die nak jadi manis..

seba sedikit adegan dalam cerita nie..

luna & kuntum tengah cabar bedah tonggek merempit...

atan & luna berjaya pujuk manis balik rumah...

atan kotakan janji bawak diorang gi jalan-jalan...

ryan hidayat datang buat kecoh...

ryan cuba takel luna semula...

P/S : penat tengok cerite ni...diorang siap dah hafal dialog dan lagu dalam cerite ni...

Monday, July 18, 2011

SEGMEN MARI MENAMBAH FOLLOWER


jom follow....



Jepun juara FWWC 2011

Jepun yang hadir sebagai sebuah pasukan "underdog.."menduduki tempat kedua dalam peringkat kumpulan setelah berjaya menewaskan New Zealand (2-1) dan Mexico (4-0) namun tewas kepada England (0-2)...

Pasukan ini nampak boleh menghasilkan kejutan apabila menundukkan tuan rumah dan juga juara bertahan Jerman (1-0) pada perlawanan suku akhir..Jerman juara 2 edisi berturut-turut sebelum ini gagal merealisasikan impian untuk memenangi piala ini 3 kali berturut-turut..

Kehebatan semakin memuncak apabila Jepun berjaya menghalang pasukan pilihan juara iaitu Sweden pada perlawanan separuh akhir..Keyakinan Jepun nyata terserlah apabila menundukkan Sweden yang di katakan memiliki barisan pemain terbaik pada edisi kali ini dengan jaringan 3-1..

Sekali lagi pada perlawanan akhir, pasukan "bunga merah jambu" ini menunjukkan semangat juang yang kental apabila berjaya mengikat USA selepas dua kali ketinggalan seterusnya berjaya menang melalui penentuan sepakan penalti...
****Argentina dan Brazil tersingkir dlm saingan Copa America melalui penentuan sepakan penalti, Tevez gagal menjaringkan gol, tp yg lebih malang, semua pemain Brazil gagal menjaringkan gol...hehehe..

Semangat juang pasukan Jepun ini harus dijadikan teladan kepada pasukan Malaysia..tidak kira pasukan senior atau pasukan olympik..

P/S : 2perkara yg aku tengok menyebabkan perlawanan final ni MASIH macam perlawanan pasukan perempuan...

1. hampir semua pemain US berambut panjang..
hampir semua pemain US berambut panjang berbanding Jepun, hanya 2 org berambut panjang..

2. Aya Sameshima satu-satunye pemain yg berlari macam perempuan...yg lain dah macam JANTAN..hehehe...
No15 Aya Sameshima gaya sopan di padang...

Sunday, July 17, 2011

Happy 6th Anniversary...

Entry terlewat... Happy 6th anniversary to us..

dah 6 tahun..alhamdulillah masih lagi bersama dengan 3 kids (+ 1 coming soon )  tak lama lagi.. syukur pada-Nya di atas rezeki yang dikurniakan.. dan bakal rezeki yang akan kami terima nanti..

to en tuan punya blog..
tq la sbb banyak bersabar dengan karenah isterimu ini yang banyak songeh ini dan minta maaf kalau ada terkasar bahasa.. tersilap cakap..terkutuk ke sepanjang 6 tahun ini...hehe

segala kepayahan dari mula kita membina keluarga ini hanya kita yang merasa.. mereka semua mungkin melihat segala-galanya mudah bagi kita cuma kita sahaja yang merasai kepayahan dan kepahitan untuk mendapatkan apa yang kita ada selama ini...

kepada yang mendoakan kebahagiaan kami sekeluarga...diucapkan terima kasih dan semoga doa kalian merestui kami hendaknya... 

semoga Tuhan terus memberi kami kekuatan untuk menghadapi segala dugaan-Nya kelak dan semoga dipermudahkan rezeki untuk kami sekeluarga...

maid : keperluan atau kehendak..?

sejak awal tahun hari tu...mak aku dah cadangkan aku ambil maid...
tp betul ke aku perlukan seorg pembantu rumah...
aku rase sekarang ni macam ok je...pagi hantar rumah pengasuh...petang ambil...
cume rumah mmg agak tak teratur la..bila balik tiga2 org mintak perhatian...
selagi belum tidur...selagi tu la kene layan..biase la tu kan..

bila dah dekat nak bersalin ni...mak aku macam mendesak pulak...
rasa pembantu rumah ni keperluan atau kehendak...
dengan berbagai-bagai kes yg berlaku...harus kah aku mengambil pembantu rumah...
dengan 4 org anak..(bakal 4 org raya thn ni..) aku rase macam sempit sangat pulak nak tambah org luar masuk rumah ni..sbb kite tak kenal die kan..macam perasaan bercampur baur..

tapi..kalau ade pembantu rumah..memang agak membantu...tp sejauh manekah kelebihan yg ada...

Thursday, July 14, 2011

berbasikal ke sekolah..

‎3 sekolah rendah terdekat..
1. SK Bandar Baru Serting 700 meter..
2. SK Serting (Felda) 1.8km..
3. SK Serting Tiga 2.3km..

ni status kat FB aku semalam...semua dekat-dekat je kan...dan aku terfikir..camne kalau g sekolah naik beskal je...tu kan salah satu cara utk gaya hidup sihat..sekarang ni macam-macam penyakit..hari-hari dengar org meninggal..semua org cakap pasal gaya hidup sihat..tapi ade org buat ke..or just cakap macam link kempen ni..

ok berbalik kepada tajuk..ape pandangan korang kalau kite g tempat kerje guna basikal..?
selalu cakap takde mase nak bersenam kan..so secare tak langsung kite bersenam juga pergi balik kerja..
ape pandangan masyarakat kalau korang bawak basikal gi tempat kerje..pernah tak korang nampak kawan2 gi office naik beskal...ape korang komen..?

biase kat negara yg kurang maju ramai guna basikal..kecuali jepun..negara maju yg suka guna beskal..boleh ke Malaysia ikut jejak langkah Jepun..

camni la gayenye kalau gi office...tp better pakai baju sukan..pastu tukar kat office..kalau tak ade yg 1 office bau hapak...kalau cekgu2...balik check kat FB abis anak murid kutuk..hahaha..

wah..yg ni relex sgt...masuk office terus parking kat meja sendiri...terus menaip buat kerje...kerusi office dah ready made kat beskal..

hahaha..ni pulak suasane hari jumaat...waktu rehat reramai gi masjed kan...huhuhuhu...khamis pakai baju batek...cekgu2 jgn lupe...rabu pakai baju beruniform ye...huhuhu..

Wednesday, July 13, 2011

posting checklist..

daripada sibuk fikir bila nak posting..ape kate korang sibukan diri buat persediaan dulu..hehehe...

kat ni ade list cadangan..kalau ade tertinggal tolong bgtau ye...

aku tak ingat IPBA ade bg 2 surat utk sekolah kan...

1. surat keselamataan..

2. yg mase KISSM aritu..ape eh..

checklist:-

1) Buka akaun KWSP – yang dah ada gi check nombor akaun, yang belum ada buat la ape lg, kene buat awal takot-takot tempat posting takde pejabat KWSP.

2) Dokumen Perjalanan Terhad (DPT) untuk yang posting ke Sabah & Sarawak – terutama yg bujang2..hahaha..harap2 aku kene kat negeri Sembilan je...

3) Surat Penempatan - akan dapat bila lapor diri di JPN/ PPD atau pun selepas korang lapor diri di sekolah.

4) KISSM & BTN – yg dah buat jgn hilang sijil, kalau belum pergi or gagal, boleh mendaftar untuk masuk kursus lepas dah lapor diri…hehehe..

5) Buku Bank - lebih baik korang bawa buku bank lebih dari satu (kalau ada akaun di bank-bank berlainan) sebab korang tak tahu bank apa yang paling dekat dengan korang kan..

6) Gambar pasport – mane tau tempat korang nanti takde kedai gambar…kate pedalaman..hehehe..

7) Fotostat & bawa original copy benda-benda di bawah ni:

Sijil-sijil akademik dan kokurikulum semasa sekolah menengah & maktab/IPTA, Surat beranak, Kad Pengenalan, Buku bank, Surat penempatan, Surat nikah, Sijil KISSM, Sijil BTN dan lain-lain yg di fikirkan perlu..

Monday, July 11, 2011

lesen oh lesen..

time-time macam ni pulak lesen nak mati..
kalau tak hidupkan nanti...aku yg mati kalau kene saman..
nak tak nak kene hidup kan jugak..sbb esok nak g seremban...
time ni la pulak KGV suruh parent ambil kad kemajuan...
esok jd dreber la aku...huhuhu...

berbalik cerite lesen...zaman sekarang semue duet kan..
kalau dah beli kenderaan..dah tentu nak hidupkan lesen memandu setiap tahun...
nak hidupkan road tax dan cukai jalan setiap tahun...
kalau kira2 hampir seribu gak utk 1 kereta dan seorg punye lesen...kalau 2 kereta dan 2 org..
hurm..td alang2 hidupkan..aku hidupkan 2tahun...kali 2 org...hehehe RM124...
padan muke org pejabat pos tu..tak dapat jumpe aku 2tahun...huhuhu..

sudut ilmiah...sikit je..

menurut wikipedia..

Lesen memandu merupakan dokumen rasmi yang memberi kebenaran kepada seseorang individu untuk mengendalikan sesebuah kenderaan bermotor seperti kereta, motosikal, lori atau bas. Peraturan pelesenan pemandu adalah berbeza mengikut negara; ada negara yang mewajibkan penamdu untuk lulus ujian memandu sebelum lesen dikeluarkan manakala ada juga negara yang memerlukan pemandu mendapatkan lesen sebelum mula memandu. Terdapat beberapa kelas lesen memandu yang berbeza mengikut jenis kenderaan. Tahap kesukaran ujian memandu juga adalah berbeza mengikut tahap penguatkuasaan serta beberapa faktor lain seperti umur serta keperluan tahap dan tempoh latihan.

selamat malam semua...

hampir habis sudah hari isnin...
harap esok tak blurr...
pegi hospital td...check semua ok...1st time baby terlebih berat pulak...
sebelum2 ni semua tak cukup berat...ni la hasil makan pukul12mlm setiap hari...hehehe..
mungkin perempuan lg...tp mungkin saje...
anak beckam yg baru ni perempuan...harper seven beckam..
dapat tarikh bedah...26ogos...huhuhu...5hari lg nak raye..tak balik kampung la nampaknye...
1st time nak beraye di felda ni...
pasal rsult pulak...hurmmm mmg antarabangsa la sangat...ipg lain boleh check online...
IPBA..?check kat notis board...nasib aku tak g KL...die tampal status je..
CGPA jumaat pulak keluarnye..
ape pon alhamdulillah aku dah lulus...
boleh tidur dgn tenang..takde la kene mengulang...
hehehe...
selamat malam...

Sunday, July 10, 2011

selamat pagi cikgu...

hari ni isnin..mcm isnin-isnin biase yg lain...mesti blurr dan malas..
hari ni kene gi hospital...wife checkup..dah 7bulan..
hari ni result exam keluar..tp aku tak g IPBA..dgr je la result dr kawan2..thanks kpd semua yg banyak membantu..terutama my wife yg memahami situasi ini..
hari ni juga wahidah buat hal..tak nak g sekolah..die bg syarat kat mak aku..kene teman die sepanjang hari kalo nak suruh die g sekolah..

kat sekolah pulak..

cikgu : baiklah murid2..kalau waktu pagi kite cakap..."good morning"..
murid2 : good morning cikgu..
wahidah : eh cikgu...salah la..kene ckp.."selamat pagi cikgu.."(intonasi upin-ipin..)
cikgu : itu dlm tv saje la...

hurmmm...baru 4 tahun dah camni..bayangkan kalau die dok kelas ni 3thn lg...

Thursday, July 7, 2011

bacalah...

amalan membaca adalah satu budaya yg sangat baik..
sedangkan perkataan pertama yg diwahyukan pon bermakna "bacalah"..
tp di zaman serba moden ni macam2 hal tentang pembacaan..
kat sini ada 3 situasi..

1. semalam wahidah bawak balik borang pertandingan mewarna anjuran perpustakaan daerah jempol...syarat nye kene jd ahli dlu...memang lame dah perasan..hari2 lalu..mmg takde org..zaman dah canggih..semue maklumat di hujung jari..dgn sekali klik je..so fungsi perpustakaan semakin dilupakan..

2. bilik bacaan dah diubahsuai jd homestay...hurmm..dulu sebelum ade internet...tempat ni la yg sentiase penuh di waktu petang..sekarang semue bebudak memenuhkan CC...tak kire besar kecik tua muda..kalau buat perkara baik ok ler..kalo tak..naye...

3. namun begitu maseh ade yg suke membace drpd sumber hardcopy...yg paling femes adalah novel...tp 1 aku rase mcm nak "sound" je td....ketike imam membace khutbah...die pulak bace novel..ape ke hey nye yop...ape nak jadi la..

p/s : moralnye...membace adalah amalan yg bagus..tp bacelah ditempat yg sesuai..hehehe...

trilogi : pakar rujuk..

setiap sequal yg baik mesti ada trilogi...hehehe...
selepas 2 entry sebelum ni cerite pasal katoon24jam...
maka terhasilah entry ke-3 ni..kali ni fokus pada "pakar rujuk"...

wahidah : kalau abah jadi katon...abah jadi la dibo..
aku : kenape pulak..
wahidah : abah kan macam dibo..
aku : macamane..
wahidah : besar..
khairina : gedabak..hehehe..(laju je die sambung..kurang asam..)
aku : ckp besar je dah la..tak yah la cakap "gedabak"..

p/s : sebenarnye diorg nak aku jd dibo sbb boleh bg hadiah...hurmmm

#5 : Dibo
-cerite ni pasal sekumpulan budak yg selalu ade masalah...bile ade masalah die akan rujuk pd Dibo utk minta bantuan..nampak mcm mudah..tp ada moral..sbb hadiah tu biasenye bukan direct tp ade kegunaan tersembunyi..biase diorg tak dpt terime hadiah tu pd mulanye..tp bila ade insiden baru dieorg tau..
#6 : Handy Manny
-tukang kayu bersama peralatan..die ni akan jadi pakar dalam semue bidang...bandar die selalu bergantung pada manny untuk membaiki semue bende..termasuk yg bukan tugas tukang kayu..hehehe
-tag line..."hallo..kedai handy manny disini..anda rosakan..kami baiki.."

Wednesday, July 6, 2011

speechless version...

sekejap lagi nak ambil wahidah balik sekolah..
tp sebelum tu nak sambung back to back ceritera katoon24jam...

biase aku "sound" bebudak ni...asek tgk katun je 24jam...makan tak nak...mandi tak nak..
tetibe khairina "sound" akak die...
"akak ni..24jam asek nak tengok katun je...kite nak tgk org main bola la.."
erk...tu mcm perli aku je bunyinye kan...

ok la...sambung pasal cerite yg kalau boleh nak tgk 24jam...kali ni versi tak faham bahase...hehehe...

#3 : timmy time..
- mengisahkan sekumpulan kanak-kanak kat sekolah tadika...mcm2 xtvt dan biasenye ade moral di sebalik setiap konflik...yg uniknye...semue watak dlm cerite ni tak keluarkan perkataan yg manusia normal faham...semue watak keluarkan bunyi2 haiwan...ikut keturunan memasing..pelik kan..mcmane bebudak boleh faham dan suke...itu lah reality perkembangan kanak-kanak..

#4 : Mr. Bean animated series..yg ni khairina minat sgt...sampai boleh gaduh kalau tukar cerite lain..
-sape yg tak kenal Mr.Bean...biase la cerite ni tentang masalah yg selalu dicari sendiri oleh pakcik sorg ni..tp yg bagusnye animated siri ni tak mcm versi manusia...versi manusia mcm org bodoh sgt...tp versi animated ni...die sgt pandai..dan dapat menjana idea kreatif bebudak...hehehe..
p/s : ada 1 soklan...kenape khairina fanatik dgn cerite Mr.Bean..

chloe's closet..

hurmmm...sejak akhir-akhir ni pengaruh TV makin meningkat di kalangan anak2 aku...
nampak macam banyak yg positif...tp ade jugak yg negatif...
antara yg negatif...
wahidah : abah...nak "almari ajaib" mcm chloe...
aku : hehehehe...tu katun je...mane ade "almari ajaib" sebenarnye..

antara rancangan febret...kalo boleh nak tgk 24jam...
#1 : pororo
mengisahkan kehidupan sekumpulan kanak-kanak...banyak mengajar mengenai nilai persahabatan dan nilai-nilai murni yg lain...
#2 : mickey mouse clubhouse
mengisahkan geng2 mickey ni menyelesaikan masalah...biasenye akan di beri 4 peralatan pastu kene pilih utk selesaikan masalah..bagus sbb bebudak boleh jana minda utk berfikir..
tp ade yg aku masih belum berpuas hati...diorg taknak yg english...mesti nak yg dah alih bahasa melayu...camner..?

kalau aku try english...diorg akan ckp : "abah...diorg cakap lain..."
hehehe...bebudak ni takda perkataan "bahasa" dalam vocab list diorg...hehehe..
ni la tumbesaran anak2..best kan..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...