Monday, August 8, 2011

Rezeki di bulan Ramadhan..alhamdulillah

Huhu..sudah ketinggalan keretapi pagi ni sebab masuk-masuk ofis jek..oficemate tercinta mengkhabarkan berita gembira di pagi yang berbahagia ini..(penggunaan ayat yang berbunga-bunga...)...
Alhamdulillah..setelah berhempas pulas mengontrol budget pada bulan Ramadhan dan juga budget Hari Raya untuk sambutan raya dan menyambut kehadiran ahli baru keluarga kami.. PM kita dengan bermurah hati memberikan duit raya sebanyak setengah bulan gaji kepada semua kakitangan awam.. (hehe tertunai hasrat dihati.. pinjam tagline Kak InaKL jap..)...
Ada jugak baca komen-komen berkenaan pemberiaan duit raya tahun ini..ada yang gembira, ada jugak yang merasakan tak cukup..hmm..bagi kami-kami yang mempunyai budget tight ni..Rm 500 (minimun pemberian..) pun dah cukup besar untuk mengurangkan beban keewangan.. mungkin bagi yang gred tinggi merasakan min Rm 500 tu setakat celah gigi jek..cuba bayangkan kalau anda semua berada di situasi pekerja gred rendah.. Rm500 tu dah banyak kita boleh dapat.. hmm itu orang cakap.. Makin besar periuknya..makin besarla keraknya....
Terima kasih kepada Pm kita walaupun ade certain-certain perkara yang aku rasa boleh improve lg.. tapi tuntutan CEUPACS untuk bonus 2 bulan tu ape cerita yek..hehe nak lebih-lebih pulak.. kalau Dato' Seri PM kita dapat bagi..alhamdulillah..maybe at the end of the year..dapat membantu kurangkan beban untuk perbelanjaan sekolah anak-anak kakitangan...
And to those yang komplen kenapa kakitangan kerajaan ni asek mintak bonus jek..this is my opinion... i've been working in both sector.. private and govn.. during my private working sector.. saya pernah diberikan bonus at least 5 month salary.. dan dengan bonus sebanyak tu setiap tahun..cukup untuk simpanan dan tak perlu memikirkan beban keewaangan.. (tapi hazab bekerjanya rasa macam nak berenti 24 jam...)
moving to govn sector.. dengan tangga gaji yang masih tak berubah.. terutamanya yang bergred rendah... dengan kenaikan harga barang..dan yang pasti sudah lama bonus tak diterima... yang diberikan cuma duit ehsan dari kerajaan (alhamdulillah..ada rezeki jugak..) baru terasa macam mana payahnya nak manage keewangan.. (tapi beban kerja semakin berkurangan..boleh spend banyak masa dengan keluarga..dan dapat buat apa yang saya impikan selama ni..mengajar...).. to those yang masih bujang trang tang tang..mungkin takkan terasa..but when you're reaching family life..dengan anak-anak bersekolah.. komitmen untuk rumah..kereta... masa tu baru kita akan terasa bebannya....so kepada kerajaan eventhough kami tak dapat bonus untuk tahun ni..tolongla berbelanja dengan berhemah..mana-mana aktiviti yang tak bersesuaian.. tolonglah postpone untuk laksanakan mana-mana yang perkara perlu diutamakan...

4 comments:

  1. alhamdulillah.... sykurlah dapat keja dgn swata yg ada bonus... dapat 500 pun okla...

    ReplyDelete
  2. hehehe...yang tak bekerje ni camner...nasib la si dia dapat bonus setengah bulan tu...huhuhu..bile dapat eh..

    ReplyDelete
  3. kitorg tak dpt langsung hahaha...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...