Thursday, December 22, 2011

Belanjawan Guru 2012..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...akhirnya tinggal beberapa hari lagi kita akan melangkah ke tahun 2012...kerje baru pon dah mula...gaji baru pon dah masuk...ape kate kita kire belanjawan baru yang akan diguna pakai bermula januari 2011..boleh survive ke..?

pengeluaran (semua dlm RM):

Hutang Pinjaman
1) ansuran loan rumah 1,000
2) ansuran loan kereta 600
3) ansuran loan ASB 400
4) bayaran loan PTPTN 250

Kegunaan anak-anak
5) pembantu rumah 600
6) susu hadi&dhani 150
7) lampin pakai buang 200
8) yuran sekolah 250

lain-lain
9) sewa rumah serting 300
10)sewa rumah tangkak 150
11)bil astro&broadband 150
12)bil talifon 100
13)bil air&elektrk 100
14)petrol 350

Jumlah keseluruhan : 4600
*tidak termasuk belanja dapur, makan & minum...

so bandingkan dengan pendapatan..
pendapatan :
1) gaji DG41-P1T6
2) gaji DH41-P1T3
3) dividen tahunan ASB
4) hasil sewaan rumah

hahaha...macam tak boleh pusing ni...so camner ye...

Saturday, December 17, 2011

Sekali Lagi.. .....part 2..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...kisah ni bersambung drpd cerite sebelum ni..hehehe...

akhirnya selepas pergi ke bahagian penempatan di seri kembangan jumpe pengarah...keputusan yang diingini pon akhirnya menjadi kenyataan..wife aku dapat bertukar ke KK Jempol berkuat kuasa 1march2011...tp maseh dalam cuti bersalin...so dekat2 bulan april wife aku pon mula bertugas di KK Jempol..5minit dr rumah yg kitorg tinggal sekarang..

tapi sejak berpindah ni..wife aku asek sakit2 je...sampai la masuk hospital dan selepas diagnos dpt tahu ade batu karang dalam hempedu...baru nak relex dah ade pulak dugaan...tapi setelah semue persiapan dirancang..pembedahan di tetapkan pada 29julai2010..masa ni aku memang tak mengharap dapat KPLI sbb dah dekat sebulan pelajar yg layak telah mendaftar..aku mmg dah tak nak fikir...sbb dah lebih sebulan...tanpa disangka-sangka masa tengah tunggu wife aku diluar dewan bedah tu...BPG call aku..die tanye nak tak ganti pelajar yg tarik diri...kalau nak lapor diri pada 2ogos2010...mak aih..cepat betul...wife maseh dalam bilik bedah ni...ape nasib pon tak tau lagi...but lepas bincang dengan keluarga...keluarga aku sanggup tolong jage wife dan anak2 aku kat serting...so SEKALI LAGI la kami berPJJ...

hampir setahun kemudian..aku pon habis KPLI pada 28mei2011..so boleh lepak kat rumah dengan keluarga...aku mmg konfiden dpt dekat2 rumah..setelah semue dokumen yg die nak aku bg...dan desas-desus menambah keyakinan aku yang kali ni kitorg takkan berjauhan lagi...namun semua jangkaan aku melesat...aku dapat penempatan dan terpaksa lapor diri pada 20oktober2011 di SJKT ladang bekoh,TANGKAK....aduh...SEKALI LAGI PJJ...kali ni aku tak tau sampai bila....dan aku terus berharap dan sentiasa berdoa semoga satu hari nanti kami akan tinggal bersama...sesungguhnya segala ketentuan Illahi ini ada hikmahnya...dan sudah tentu ianya adalh yang terbaik buat kita sebagai hambaNYA...

SEKIAN...

Thursday, December 15, 2011

Sekali Lagi..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...lama sungguh berehat daripada membuat karangan ni..sampaikan password pon dah lupa..bukan terlalu sibuk..tapi tak tau nape malas sangat nak update blog..hehehe..

al-kisah arini nak cerita..SEKALI LAGI terpaksa ber-PJJ..sejarah PJJ ni bermula dekat hampir 3tahun lalu..(1 january 2009)..masa tu wife dapat kerja di KK Bandar Penawar..yang jaraknya agak jauh dr JB..so kami buat keputusan start PJJ..wife duduk kat BP dan aku duduk kat JB..anak2 pulak tumpang kat rumah mak aku kat serting..bila hujung minggu wife aku balik JB than kitorg terus drive balik serting..kalau nak tau jarak nye..boleh la google map..tp yg pasti..setiap kali blk aku mesti mcm nak patah pinggang..sampai dah nak pagi sabtu..ahad petang dah kene balik semula ke JB..pagi isnin wife aku balik BP..

memula ok..tapi dah sebulan aku rase macam tak ok..bulan february company aku offer sape nak VSS..aku pon apply..tp tak lulus...mungkin pekerje contoh..tu yg die tak bagi berenti...tapi takpe..hujung bulan march dapat bonus...keesokan harinya aku terus bg surat resign..sebulan kemudian aku pon berhenti pada (30 april 2009)setelah hampir 5tahun berkhidmat (9 julai 2004)..gila tak gila berhenti tanpa merancang bebetul..aku pon balik serting tolong mak aku berniaga kat kedai makan...so masa ni aku agak gumbira sebab dapat tinggal semula dengan anak2..tp wife masih duduk di BP..

setelah menjadi penganggur beberapa bulan dengan hanya membantu mak aku di kedai makan..akhirnya aku dapat buka kedai makan sendiri pada bulan julai 2009..modal hasil bantuan mak bapak dan adek2 aku...hehehe..tapi macam biasa baru mula berniaga pendapatan agak di bawah tahap yang memuaskan..duet simpanan semakin hari semakin kering..pada suatu hari masa hantar makanan ke PPD aku terjumpa cikgu aku mase sekolah..die pon cadangkan aku jd GSTT..bila bincang dgn keluarga..diorg pon cadangkan aku ambil la peluang tu..sementare pendapatan kedai belum ok..mak aku la tolong berniaga..

pada akhir julai 2009 bermula la kehidupan aku sebagai GSTT sehingga la tamat kontrak pada 31 disember 2009..selepas tu aku kembali berniaga di kedai aku..alhamdulillah pada januari 2010 hadi selamat dilahirkan setelah menempuh berbagai cubaan ketika mengandungkan dia...(wife keluar masuk hospital sejak bulan november..)

pada bulan feb 2010 aku buat pertama kalinya apply KPLI..

pada penghujung 2009 dengar2 permohonan wife aku untuk berpindah diluluskan..namun tarikh takda lagi...pastu dengar2 dibekukan pula...sehingga la keluar dari hospital keputusan belum lagi pasti...lepas je keluar hospital...kami pon bergegas ke seri kembangan..bahagian penempatan untuk mengetahui situasi sebenar...

ni baru separuh cerita..hehehe..separuh lagi aku sambung nanti la ye...

BERSAMBUNG.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...