Tuesday, May 24, 2011

nora elena..

bosan gile...tak tau nak buat ape..bukak facebook dah tepu...nak bejalan malas...
hahaha...saje buat entry baru..."nora elena"..ni la bahan diskusi kitorg setiap hari kat rumah...
mmg muke semua ganaz..tp dlm hati ade taman..layan drama hari-hari sejak praktikum...

Monday, May 23, 2011

contest gambar giler pink...!!

hehehe...sambil mengisi mase lapang..aku pon dengan tanpa segan silu menjoinkan diri..
sape nak ikut jejak langkah aku...klik sini..saya juga pink...pastu ikot la syarat-syaratnye..

antara yg di cabar...


yang ni gambar anak-anak aku...cukup pink tak..??tp diorg tak giler...yg giler org yg suke belikan diorg baju2 pink..hehehehe...

ok tuan punye contest ialah arieysha chan...saya follow blog die kerane saya nak menang contest ni...hahahaha...ade berani join la..sape lagi giler pink...huhuhu...

kejurulatihan bola sepak..

fuh..penat...
4 jam berguling-guling di padang..bukan buat video klip lagu hindustan..
tp..kursus asas kejurulatihan bola sepak..
maybe utk sesetengah orang..
senang belajar main bola..
senang untuk main bola..
senang komen orang lain main bola..
senang kutuk or puji orang main bola..
tp...sebenarnye mmg sangat susah untuk ajar orang main bola...
terutama untuk kanak-kanak..
kalau tak percaya boleh cuba..
ajar anak-anak anda bermain bola dengan teknik dan peraturan yg betul..
semuanye perlukan masa..
hahaha...selamat mencuba...

gambar lama..sekadar hiasan...

Interview SPP...

seribu satu cerita boleh keluar dari 1 gambar...
so...1 gambar ni dah boleh ceritakan segala-galanya...
segala penantiab bakal berakhir...1 JUN 2011...

P/S : sape-sape ade tips tolong share...hehehe...

habis sudah..

habis sudah penyeksaan..
habis exam..tp belum beerti habis KPLI..
ade beberape perkara lg belum habis..

1. kursus asas kejurulatihan bola sepak..
2. taklimat KSSR..
3. interview SPP..
4. KISSM..

walaubagaimanapon...(hahaha...lame tak guna perkataan ni...)rase separuh merdeka...huhuhu..

Tuesday, May 17, 2011

carlo on target..

memang terbaek...!!
die punye lencong memang tepat kat bucu...

video

p/s : tak sabar tunggu musim depan, suka tengok perkembangan pasukan yang nak naik berbanding pasukan yang memang kat atas..macam dah tepu..

hilang fokus..

hari ini dalam sejarah...sepanjang siang study english...
english..??dah hampir 29tahun hidup..ni la 1st time luangkan begitu banyak masa utk study english..
balik td dah mcm nak pitam...sampai sekarang tak sambung lagi...
pas magrib baring sampai la ke isyak...
pastu dok buang mase..tgk youtube...hahaha...mmg lawak la maharaja lawak minggu ni...huhuhu...
pukul berape nak start buat essei nih..??

Monday, May 16, 2011

exam oh exam...

semalam selesai 1 exam..ilmu pendidikan...
alhamdulillah, kalau ape yg aku buat tu tak lari tajuk, insyaAllah lulus...
khamis ni LLT pulak, isnin minggu depan ELTM...
ni 2 subjek english da, mau pitam macam ni...
nak tak nak, hari ni, esok dan hari-hari mendatang, kene kerje kuat...
biar pengsan sekarang jgn pengsan mase keluar result..

p/s : rasenye belum terlambat nak ucap selamat hari guru pada rakan-rakan seperjuangan..."SELAMAT HARI GURU"...

Sunday, May 15, 2011

talian hayat...

setelah beberapa lama bergelumang untuk hidup...
dan akhirnya terkulai layu, tidak bernyawa sejak beberapa hari lalu...
akhirnya laptop ini kembali bernyawa...
terima kasih kepada talian hayat berharga rm130...
dengan jaminan 1 tahun...hehehe...

Thursday, May 5, 2011

Happy Mother's Day..

Happy Mother's Day for my mom..my mom in-law..for all the moms and the will becoming moms.. and also for myself..hehe....

Mother's day tak sepatutnya disambut pada certain-certain tarikh..sepatutnya kaum-kaum ibu ni patut diraikan 365 hari setahun..kenapa..sebab mereka menjalankan tugas sebagai seorang ibu selama 365 hari setahun tanpa mc.. satu pengorbanan yang tak dapat dilakukan oleh anak-anak kepada ibu mereka..seoarang ibu insyaAllah boleh menjaga even 10 orang anak..tapi seorang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu...

This is my opinion..sebab bila dah jadi ibu ni baru tahu penat lelah ibu kita membesarkan kita..dulu bila mak membebel selalu merungut mak bising..mak ni lecehla..tapi mak membebel untuk kebaikan anak-anak dia..kalau mak tak rotan aku..mesti  takkan berjaya sampai sekarang...

Bayangkan seoarang ibu yang bekerja dan menjadi ibu serentak..balik dari kerja sambung tanggung jawab di rumah..kadang-kadang time break lunch hour..time tu sepatutnya berehat.. tapi sesetengah dari ibu ni itulah time nak membeli barang-barang rumah..balik ke rumah nak selesaikan mana-mana kerja rumah tertanguh.. waktu malam sewaktu semua orang lena tido.. mak kitalah bangun.. sediakan susu.. dodoikan kita.. kadang-kadang waktu kita tidolah dia curi-curi masa untuk siapkan semua kerja yang tergendala... adakah anda anak-anak sanggup nak mengorbankan masa rehat dan tidur anda untuk ibu anda????

So kepada anak-anak di luar sana..ingatlah pengorbanan ibu..sewaktu mengandungkan kita..macam-macam yang ditanggung..membawa perut memboyot selama 9 bulan...dengan pelbagai risiko dan komplikasi sewaktu mengandung dan melahirkan kita.. bila kita dah lahir.. pengorbanan mak membesarkan kita.. bila dah dewasa..pengorbanan mak nak melihat anak-anak dia berjaya...

Dan kepada kaum-kaum suami pula.. ingatlah pengorbanan isteri-isteri anda semua sebagai seorang isteri dan ibu.. kalau anda rasa isteri ada kurang hebat berbanding dengan perempuan lain di luar sana.. satu sahaja pesanan saya .. letakkan persoalan ini di kepala suami-suami semua..
adakah wanita lain yang anda rasakan hebat itu.. boleh menjadi seperti isteri anda sekarang.. yang cantik luaran itu sementara.. yang cantik di hati insyaAllah kekal selama-lamanya ..
iskh.. emosenel plak becakap psl nie sebab banyak sangat isu suami isteri lupa daratan.. nak-nak bila dunia IT dah terbentang luas nie.. macam-macam boleh jadi.. cuma nawaitu kita kena betul... ingat tanggungjawab kita dan amanah kita pada Allah..

Tuesday, May 3, 2011

From The Kitchen: Home Made Chicken Chop

Fuhh..dah lama tak letak entry masak-masak..huhu sekarang busy nak menghabiskan silibus dan update filing. At last kena passkan satu kelas kepada staf baru.. huhu kurang satu paper final untuk ditanda nanti..
Weekend try membuat my own home made chicken chop.Mula-mula beli sos black paper dari kedai, tapi bila encik tuan punya blog rasa..hmm kurang sedap.. last-last try sos black paper dari resepi Mash potato dari blog kak umie kita... so inilah hasilnya resepi buatan sendiri dan sedikit courtesy dari blog kak umie untuk resepi Mash potato.... Huhu gambar agak low quality sket.. tunggu encik tuan punya blog bagi hadiah DLSR untuk birthday saya yek.....



Resepi Chicken Chop

Bahan-bahan perapan ayam
- 3 ketul ayam ( bahagian dada yang boneless dan kulitnya dibuang)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
- sedikit halia (ditumbuk)
- 5 sb madu (kalau suka manis tambah lagi)
- 2 sb sos ikan
- 2 sb kicap masin
- 1 sb kicap manis

Bahan-bahan untuk menggoreng ayam
-2 biji telur (digunakan untuk menyalut tepung dan serbuk roti)
-5 sb tepung gandum
-250 g serbuk roti
-sedikit garam
-sedikit serbuk lada hitam

Cara-cara
-Ayam dibersihkan dan digaulkan dengan bahan-bahan perapan selama beberapa jam.(tapi saya perap untuk tempoh 1 malam)
-Pecahkan telur ke dalam mangkuk dan pukul sebati. Satukan campuran tepung gandum,serbuk roti,garam dan serbuk lada hitam di dalam mangkuk lain.Celupkan ayam yang diperap ke dalam bancuhan telur dan kemudian dicelupkan ke dalam campuran tepung dan serbuk roti tadi.
-Goreng secara deep fry dalam minyak yang panas sehingga garing (warna kuning keemasan)
-Angkat dan toskan

Resepi Mash Potato

Bahan-bahan

-4 biji kentang
-1 kiub pati ayam ( saya guna serbuk pati ayam dalam 1 sb)
-1 sb serbuka lada hitam
-25 g butter
-4 sb tepung jagung
-2 cawan air
-sedikit garam

Cara-cara

-Kentang dikupas kulitnya dan dibersihkan.Rebus kentang sehingga empuk dan kemudian toskan.Masukkan ke dalam mangkuk dan lenyekkan.Kepalkan kentang untuk mendapatkan bentuk bulat
-Untuk kuahnya, satukan campuran kiub pati ayam,serbuk lada hitam,tepung jagung,air dan garam di dalam mangkuk.Kemudian panaskan periuk dan masukkan mentega.Apabila mentega cair, masukkan campuran tadi dan gaul sehingga pekat dan warna sos akan menjadi gelap.(bergantung kepada jumlah serbuk lada hitam,makin banyak sos akan menjadi makin hitam). Kemudian tuangkan sos ke atas kentang yang dikepal tadi.

Note: Untuk sos Mash Potato tu saya jadikan juga sebagai sos chicken chop. Tapi budak-budak tu suka makan dengan sos cili dan sos tomato......

Random Pic.. Khairina Birthday..30th April

Update pic untuk birthday our 2nd princess.. Nur Ain Khairina.. semoga membesar dengan sihat dan pintar dan menjadi anak yang solehah ..berjaya ..dan murah rezeki kelak......

Birthday cake .....

The Birthday Girl

Wahidah tumpang potong kek sekali.. kongsi-kongsi bak kata Khairina

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...