Saturday, November 8, 2014

Alhamdulillah Syukur...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
di sini sekali lagi nak melahirkan rasa syukur..
sebelum ni masih berdebar...walaupon dapat negeri sembilan..tapi takot kena daerah yang jauh..
namun setelah keputusan penempatan dikeluarkan...
sangat-sangat lah bersyukur..
kalau tengok rentetan gambar dibawah..mesti tau kenapa bersyukur yang teramat..

keputusan penempatan..

jarak perjalanan dari rumah ke sekolah lama 82.3km (paling dekat)

jarak dari rumah ke sekolah baru 1.5km sahaja



Tuesday, November 4, 2014

Muiz Demam Panas

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
al-kisah semalam...tiba-tiba nak balik dapat tahu muiz demam..
terus bergegas ke klinik bahau...tunggu mak dia hantar dari rumah..
sekali sampai memang dah lebik..tak nak makan..tak nak minum..
kat klinik try bagi makan..dia makan sosej sikit dan air kotak..terus muntah kat situ juga..
padahal malam tu dia aktif seperti biasa tiada tanda-tanda nak demam..
bila nama kena panggil..masuk dalam check...dah 39darjah celcius...
apalagi..Dr pon masukan ubat peluru..balik rumah terus mandikan...hilang sikit panas...tapi die terus tido..
malam pon tak makan..minum air masak sikit je...bila minum susu muntah semula..
lepas minum ubat tidur semula..
pagi tadi pon masih panas lagi..harap dia tak apa-apa la..
risau musim-musim denggi ni..minta dijauhkan la..

Saturday, November 1, 2014

Alhamdulillah...akhirnya..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
lama betul menyepikan..tapi kami datang dengan kegembiraan..
Alhamdulillah setelah 3 tahun akhirnya berjaya..
tak tau nak kata apa..bersyukur sangat..
dan terima kasih kepada semua yang berdoa secara lansung dan tidak langsung..
terima kasih..

Wednesday, October 15, 2014

Budget oh budget..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
lama betul tak update..terlalu sibuk dengan aktiviti sekolah..
sukan tahunan..ulangan UPSR dan lain-lain..
tahun ni jadi penganjur sukan gabungan..lagi la banyak tugasan..

baiklah...merujuk kepada tajuk di atas..bersempena dengan pembentangan budget negara..
aku juga ingin membentangkan budget keluarga untuk tahun 2015 (budget best je..)
bermula dengan sumber yang tidak menentu..
walaupon terdapat kenaikan gaji sebanyak RM225 pada bulan oktober..namun budget masih berlari-lari lagi..
di atas kertas budget sentiasa tak cukup..namun syukur kehadrat Illahi setiap bulan sampai ke penghujungnya..
belum terjadi lagi kes tak makan...(makan free hari-hari...hehehe..)

apa yang masih menjadi masalah ialah apabila...rumah baru dah mula bayar dan penjualan rumah lama belum selesai...kena bayar rumah baru dan tambah duet untuk bayar rumah lama..(kadar sewa separuh dari bayaran rumah..)

sekian sahaja untuk kali ini...hehehehe...

Wednesday, October 1, 2014

Demam Berpanjangan..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
lama tak update sebab demam yang panjang..
ni pon belum 100% sihat..
tapi takpakan..demam dan sakit penghabus dosa kan..hehehe..

22sept sukantara pukul 2 petang..
23sept datang sekolah..pagi rasa ok lagi..makin naik matahari makin sakit kepala..langsung tak boleh..siap minta kebenaran tak masuk meeting petang..
24&25sept MC tidur je..kepala sangat sakit
26sept cuti jumaat tidur kepala masih sakit
27sept sekolah ganti pula..masih tak sihat..
28sept sekolah seperti biasa walaupon tak sihat
29sept masih selsema pergi lawat pusat UPSR
30sept dalam selsema jaga UPSR
1okt...petang sukan lagi...nasib tak panas sangat..asyik terbersin je..

Saturday, September 20, 2014

Perasaan Pelik..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Fuhh..lama betul tak update..
Sibuk dengan UPSR sibuk dengan keluarga..
Banyak aktiviti yang dijalankan tapi tak sempat nak cerita..

Tapi dalam minggu ni tiba-tiba terfikir..
Tetiba rasa nak jadi orang yang tidak mengejar dunia..
Orang yang sangat biasa..kerja ala kadar..hidup tanpa fikir susah-susah nak cari kekayaan..
Bangun pagi pergi surau..balik jaga kambing 3-4 ekor..tanam sayur 2-3 baris..tengahari berehat belajar agama..petang kerja sikit-sikit..malam berehat dan beribadat..
Tak perlu pakai kereta mewah..pakai motor buruk je..janji cukup duet isi minyak anta anak ke sekolah..
Tak perlu rumah besar..pondok berteduh je..
Makan apa yang ada..nasi dengan kicap je..

Boleh ke..?Boleh ke..?Boleh ke...?


Sunday, August 24, 2014

Raya : Versi Malas..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
lama betul tak update...
malasnya nak menaip..
imbas gambar-gambar raya je la..

2011 : Hadi masih baby..sehari sebelum raya..muiz baru lahir belum keluar wad..

2012 : Muiz setahun beraya di Besut..

2013 : Beraya di Yong Peng..

2014 : Beraya di serata Malaysia..bilangan dah bertambah..dan mungkin bertambah lagi hari ini..

Wednesday, August 13, 2014

Raya Pertama di Yong Peng..

Assalamualaikum...
sempena mood raya-raya ni..
meneruskan usaha upload gambar-gambar raya..
syok sendiri nih..
gambar-gambar ni diambil ketika hari pertama beraya di yong peng..
tapi bukan 1 Syawal...6 Syawal..hehehe..

Jamuan Raya...selepas sesi bergambar...hehehe...

Gambar skema..

Gambar tak skema..

Kameraman pon nak masuk...

Gambar poyo..

Tuesday, August 12, 2014

Raya Seri Semangat..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
lama betul tak update..sibuk berkursus dan berbengkel..
rasanya belum habis Syawal lagi..
masih mood rasa..
sedikit imbasan raya di Seri Semangat di hari ke-5 Syawal...
suasana macam dah abis raya...kitorang sekeluarga je yang masih dalam mood raya..

Posing belakang kereta..Muiz terlihat sesuatu..

Peh...nampak habuk..dia pon mula menulis..

Jalan raya dah lengang..dah takda orang beraya..

Tinggal budak-budak ni je yang nak beraya..

Duduk kat tembok tepi longkang..ala-ala rocker 80-an..

Macam penat je...padahal tak berjalan ke mana-mana pon..



Wednesday, August 6, 2014

Raya ke-3 :Balik N9

Assalamualaikum..
hari ni dah raya ke berapa ye?
hehehe..lambat betul update...baru nak cerita pasal hari ke-3..
hari ke-3 hmmmmm....sepanjang hari atas jalan...
jertih-besut-setiu-kuantan----->jempol...
sampai juga..dalam pukul 10.00 malam baru sampai..dari pagi tu..
bergambar masa nak bertolak je...pahtu takde dah...

Hadi mengintai game yang Muiz main...

Muiz nak main game..Hadi paksa tengok kamera..

Sunday, August 3, 2014

Hari ke-2

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
sambung cerita raya hati ke-2..
apa yang paling memenatkan..? bukan beraya..tapi kereta terbenam..
setelah cuba berusaha dan memanggil jiran tetangga akhirnya hampir 2 jam ..berjaya keluar..
kedua-dua tayar depan tenggelam..enjim dah sangkut atas tanah..
inilah manusia..bila bekerja..ingat..manusia lain tak nampak tapi tuhan nampak..

rumah tu memang kita guna waktu raya sahaja..jadi semasa kerja-kerja membetulkan paip bawah tanah di depan rumah tu...takda la orang nampak apa yang dibuat...masa parking tanah keras..bila malam hujan..siang hari nak gi beraya terus sangkut..abis baju raya basah peluh..dah lah bawah mata hari..

berikut beberapa gambar sejurus sebelum tersangkut..
*****semasa tersangkut tak terfikir nak ambil gambar...


bergembira nak beraya..sebelum berpeluh...




 Gambar-gambar setelah siap berdandan..hehehe...






****untuk ambil gambar anak-anak memang susah..dalam setiap masa mesti ada yang meragam..

Saturday, August 2, 2014

Satu Syawal...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
sesungguhnya raya ini sangat sibuk..
baru ada masa nak update blog..
dikesempatan ini kami sekeluarga ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersalah dan silap...

Selamat Hari Raya...Maaf Zahir dan Batin..

 
orang pertama siap di pagi syawal..excited betul nak beraya..



Muiz buat perangai tak nak pakai baju raya..dari beli testing pon tak nak..

Khairina pon buat hal..merengek je..tak dapat ambil gambar keluarga dengan baik...

Muiz masih tak mahu tukar baju melayu...

 
Khairina dah ok..wahidah pulak buat hal...

bukan penat beraya..penat bermain kat rumah...belum sampai rumah pertama dah tertidur..

abah pon layan tidur...penat...

 
dua orang yang selalu di buli membuli alik semasa pembuli tidur..



Wednesday, July 16, 2014

Testing Baju Raya..

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
lama betul tak update...memang agak sibuk dan tak berkesempatan..
semalam gi beli baju melayu dan baju kurung sorang sepasang...
boleh pulak diorang request nak buka di pizza,kfc atau mb..
so pilih la mb...hehehe...
sampai rumah terus test..
hadi tak larat bangun...kenyang dan mengantuk...main je kerjenya kat kedai baju..

hadi tak larat..dua lagi nak posing-posing..

orang sibuk pilih baju raya..dia sibuk pilih baju ultraman..jam-jam tu juga nak pakai...puas ati dapat pakai terus kat kedai...


Saturday, July 5, 2014

reuse reduce recycle

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
dengan kekalahan Belgium awal pagi tadi..
maka berakhirlah sudah pengharapan untuk melihat kuasa baru dalam kancah bola sepak dunia...hehehe..

tapi cerita hari ini bukan tentang Belgium atau piala dunia..
tapi tentang bilik tidur budak-budak ni..

ini antara karya-karya amatur yang dapat dipetik..hehehe..
cantik boleh puji...tak cantik jangan keji mahupun kecam...hehehehe...

Katil Hadi dan Muiz daripada katil lama Wahidah dan Khairina yang berwarna pink..dah spray merah..

Almari lama biru dan baru merah...tema bilik budak lelaki warna asas..

Katil puteri-puteri..cadar sementara..belum jumpa yang pink...

Almari baru yang tinggi dan lama yang rendah..harap tak kena conteng..hehehe..



Tuesday, July 1, 2014

Lubang Tikus...

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
di dalam kemuliaan bulan Ramadhan ini kekadang rasa nak naik angin juga..
bila pokok ditanam...dibaja...dan dijaga...
namun hasilnya orang lain yang tuai..

Laluan pencuri di pagar belakang kebun...patut la abis kelapa tua...

Lantak dia la kan..dia yang curi dia yang tanggung..walau apa pun puasa harus di teruskan...hehehe..
ni gambar 1 Ramadhan yang tak sempat upload hari tu..

Muiz cuba nak petik sendiri..

Muiz mengangkat kelapa dengan sedaya-upaya..

Peace kat kebun..

Nak bergambar pegang kelapa..tak sampai..terpaksalah khairina dukung..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...