Monday, July 11, 2011

lesen oh lesen..

time-time macam ni pulak lesen nak mati..
kalau tak hidupkan nanti...aku yg mati kalau kene saman..
nak tak nak kene hidup kan jugak..sbb esok nak g seremban...
time ni la pulak KGV suruh parent ambil kad kemajuan...
esok jd dreber la aku...huhuhu...

berbalik cerite lesen...zaman sekarang semue duet kan..
kalau dah beli kenderaan..dah tentu nak hidupkan lesen memandu setiap tahun...
nak hidupkan road tax dan cukai jalan setiap tahun...
kalau kira2 hampir seribu gak utk 1 kereta dan seorg punye lesen...kalau 2 kereta dan 2 org..
hurm..td alang2 hidupkan..aku hidupkan 2tahun...kali 2 org...hehehe RM124...
padan muke org pejabat pos tu..tak dapat jumpe aku 2tahun...huhuhu..

sudut ilmiah...sikit je..

menurut wikipedia..

Lesen memandu merupakan dokumen rasmi yang memberi kebenaran kepada seseorang individu untuk mengendalikan sesebuah kenderaan bermotor seperti kereta, motosikal, lori atau bas. Peraturan pelesenan pemandu adalah berbeza mengikut negara; ada negara yang mewajibkan penamdu untuk lulus ujian memandu sebelum lesen dikeluarkan manakala ada juga negara yang memerlukan pemandu mendapatkan lesen sebelum mula memandu. Terdapat beberapa kelas lesen memandu yang berbeza mengikut jenis kenderaan. Tahap kesukaran ujian memandu juga adalah berbeza mengikut tahap penguatkuasaan serta beberapa faktor lain seperti umur serta keperluan tahap dan tempoh latihan.

4 comments:

  1. Patut Malaysia pun kena ada lesen memandu kereta automatik. Sian aku tgk bebudak yg susah sgt nk lulus ujian memandu.

    Kena ada akaun kedua utk benda2 camni. Dlu aku ada, tp KPLI punya pasal, kering kontang akaun kedua aku ni. Dlu setiap kali gaji masuk, aku bank-in cket dlm akaun ni. So bila lesen, road tax, insurans, atau apa2 emergency mcm kereta rosak ke, ada la $$ cket. Tak tau la org lain. tp aku ni belanja tak berhemah klu ada satu akaun je. Tgk balance, rasa cam bnyk lagi. ^_^

    ReplyDelete
  2. biase la duet...kalau ade duet...ade je barang yg tak cukup...yg perlu di beli...

    kalau ikut pakar kene ade3 akaun..

    ReplyDelete
  3. Baru padan muka org post opis tu... hehehe

    ReplyDelete
  4. same-same padan muka...hahaha...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...