Saturday, April 30, 2011

30 April..

hari ni genap la umur khairina 3tahun...tp pagi2 lagi dah buat aku gelak...aku on je tv..die terus ckp kat wahidah..."kak tgk bujang lapok"...hehehe...baru 3tahun dah kenal bujang lapok...siap nyanyi lagu maafkn kami berduet dgn wahidah..

dekat2 tghari...wahidah dah bosan..die selongkar bag aku..jumpe calculator..die tanye aku..ape ni..aku ckp mesin kira2...hehehe..calculator tu mmg cute dan ade tali...die pon gantung kat leher...pastu die suruh aku lari...aku tak faham lagi...lepas tu die suruh aku pulak pakai...die nak lari...die cakap "abah kn cikgu sukan"...hahaha..baru aku tau..die buat bende tu jadi jam randik...hahaha..die pon lari la bergilir-gilir dgn khairina...sampai la dah nak ptg...3org ni main je..tak abis2 stamina...

dlm pkul3 keluar gi beli kek besday...hehehe...sambut besday kat umah nenek diorg...kelam kabut...semue diorg nak buat sendiri...baru aku sedar budak 2 org ni dah besar..hehehe...

petang balik semula ke rumah...khairina dah penat gile sehari tak tido...terus tido..hadi pon same..terus masuk buaian dan tidur...tinggal la wahidah yg mengamok nak water color...sudahnye aku la jd pelukis...die mewarne je...aku tanye.."nak lukis ape ni kak"..die ckp"kat zoo negara ade haiwan ape bah?"..hahaha...5 helai kertas lukis haiwan...penat..hehehe..

lepas je magrib wahidah terus flat dan tidur...tinggal la 2org lg...nak gi mkn pulak..hehehe...mane lg destinasi..kedai atok la...dah siap bungkus..siap ade kacang rebus...sampai je rumah..hurmm tak makan pon...2org tu main2 sampai la tidur...

budak 3 org ni mmg susah mkn..tu sbb badan tak naik2...

Thursday, April 28, 2011

di ujung rindu..

ni la lagu koir yg kitorg kene prektis...tp bukan ni saje..ade 4 lagu lagi...huhuhu..tersiksa batinku...sbb kene keluarkn suare perut...mane la aku tau...kalau suare perut bunyi keroncong je la...lapar...

P/S : versi lain ye...ni versi ori..hehehe...
video

hari yang padat..

bermula dari 2.30 pagi...bgn nak tgk barca vs real...sambil minum teh tarik & sekeping roti canai...aku layan bola kat kedai mamak...bersama 2 org hosmet aku...blk2 je...takot terlambat bgn..so aku tak tido....layan blogwalking sampai subuh...pastu bersiap-siap gi sekolah...

sambil2 tunggu en.haffiz aku tapau nasi lemak..mcm best pulak..sampai je IPBA 20 minit sebelum pukul8...sarapan sat kat IPBM...pkul8 start kelas ELTM sampai pkul10..pkul10 isi borang SPP sampai pukul10.30...pastu sambung kelas LLT sampai pkul11.30...sambung kelas IPD sampai pkul1.30...lapar gile gi lunch kat gulai kawah...

pkul2 start training koir...hehehe...dtg lambat sbb makn dulu...bile perut dah kenyang..suara pulak tak keluar...sepatutnye abis pkul4.30...tp aku minta kebenaran keluar pkul4...sbb nak bekejar gi segambut...main futsal dgn kelas 6G...dah lame janji tak tunaikan..dah la hujan lebat...bebudak ni tak boleh sabar pulak...asek la call aku mase drive...sampai je terus main pkul4.30...bebudak ni mmg beriya..hari2 sms tanye bile nak main futsal...bile aku dah dtg...15minit je main...last2 aku la yg main dgn en.haffiz dan beberape org sampai pkul6...pastu terus bekejar blk rumah...

setakat ni buat mase ni...rase nye jap lg ade xtvt lg...hehehe...

Wednesday, April 27, 2011

SPP : saye pening pale..!!

pening betol isi borang permohonan spp ni...dah la tak boleh guna google...kene gune ie yg lemah tu..bile nak daftar..die ckp no ic dah pernah daftar..bile nak login..tak tau password..kene letak name ibu..tak tau ape name..semue kombinasi dah try tak dapat...pastu gune email...email tu pulak dah tak dapat bukak..email lame dah tak ingat password..gune hint ape tempat aku g honeymoon..??uwaaa...mane aku penah gi honeymoon...uwaa...stuck...!!!

P/S : blurrr...ape nak buat...??kene hubungi SPP la nampaknye...

Tuesday, April 26, 2011

oral test day..


hurmmm...bnyk betul rintangan nak gi oral test ni...dari pagi dari bangun tido lg...bgun mmg awal...besiap awal...siap gosok baju sms en.haffiz...nak gi sekali...sekali sms tak boleh keluar...sekali check balance...hehehe...tempoh sah abis smlm...tak pe la..tunggu die sms sambil berdoa die sms..hehehe...tak dapat sms..takpe la turun je la...gi sendiri...dalam perjalanan ke kereta..die pon lalu tepi...hehehe...kebetulan kn..dan terus naik...dah separuh jalan...dah nak sampai rumah pn.azrina...baru sedar...kasut tak pakai..aku pakai selipar...hahaha..terpakse balik semula pakai kasut...bila dah sampai IPBA pulak..baru perasan badge tak pakai..name tag tak pakai..aduh..tp takpe la...tolak markah je kan..tak yah ambik...pastu gi sarapan..bila nerves menguasai diri...perut pulak rase lain macam...aku pon gi la buat ape yg patut..bile nak dress up semula...uwaaaaa...aku tgk air menitik dari tai yg aku gantung....paip bocor tak perasan...abis baju seluar semua basah...setelah bertapa beberapa ketika..aku pon selambe je la redah..kesan2 basah masih bnyk kat seluar baju...tgk2 diorg dah tunggu giliran nak masuk bilik oral..tai aku mmg dah tak boleh pakai..terpakse, pakse en.naim bg tai die kat aku...hehehehe...nasib la baik..bile masuk oral tu dpt soklan yg senang...tp utk org lain senang..utk aku masih susah...bedal je la...alhamdulillah..dah sampai rumah ni..dah abis semue dugaan...amin...

P/S : ape moral cerite ni?hahahaha...

sekadar gambar hiasan..hehehe...

Monday, April 25, 2011

2010212050144

jujukan nombor apakah ini..??yang pasti ini bukan nombor akaun bank aku...jauh sekali nombor talipon aku...hahahaha...tinggal sebulan dok kat IPBA ni, baru aku tau..ini lah nombor giliran peperiksaan aku..hahaha...

nombor 144 daripada 145 org tu...hehehe..yg tragisnye..nombor 143 dan 145 dah takde dah...bukan meninggal...cume meninggalkan IPBA utk menyambung tugas2 khas...

yang misterinye pulak..nombor ganda aku 44 tu dekat2 pulak dgn En.Haffiz(33) dan Pn.Azrina(22)...hahaha...ni satu kebetulan ke Cik Kustina..??hehehe..mintak maap ye Cik Kustina pasal kejadian tempoh hari...sesungguhnye..kami tak sengaja nak tekan hon tu...memandangkn Cik Kustina berjalan ala-ala ketwok dari jauh...jari-jemari sy tu gatal je nak tekan hon tu...tp sy tak kate Cik Kustina terkejut cicak ye...itu Pn.Azrina yg kate...hahaha..dan 1lg sy tak pandai nak tiru gaya terkejut tu...hanya En.Haffiz yg pakar dlm peniruan gaya ni..hahaha...dah la..dah penat merapu...nak tido...!!!

P/S : minta maaf betul2 kat Cik Kustina...

gambar sekadar hiasan..hahaha...

Thursday, April 21, 2011

Addicted to Jamie Oliver's cooking



setelah berhempas pulas menyiapkan filing untuk disubmit pada pagi ini..alhamdulillah..done... maka melayari youtube untuk merealease tension....

i'm addicted to jamie oliver's cooking (yang halal yek.....) the cooking method.. the ingredient.. semuanya fresh dan menyihatkan.. dan sekarang ni addicted dengan Jamie's 30 Minute Cooking show....

Huhu.. en tuan punya blog..ada rezki lebih saya nak dapur macam Jamie Oliver yek.. complete kitchen utility.. nanti boleh masak best-best dalam 30 minit.... (saje boldkan. mane tau impian jadi kenyataan...)

Untuk en tuan punya blog.. good luck for your oral test dan segala bagai test tu.. huhu ingat senang nak jadi cikgu.. penuh pancaroba tu.. yang penting kalau dah berjaya.. didiklah anak-anak didik kita dengan ikhlas supaya ilmu yang diberikan tu ada keberkatannya.. (ceramah pendek  di pagi jumaat). Budak ber-3 tu request.. weekend nie makan meribon boleh x?????????

koir vs oral test..

good news...test rekoder di batal kn...sbb..??lect bz...sbb die kene kondak koir...masalahnye...aku kene jugak...aku dah la tak geti menyanyi....budak2 kelas aku yg pandai....tak pasal2 aku terjebak sekali...1 bln nak kene jage suare ni...1st latihan je dah serak dah ni...dah nak hilang suare...mau tak nye...5lagu tu...

esok pulak dgn rasminye bermula oral test...uwaaaa....takot la...tak tau nak wat cane...esok ok lg listening...boleh tembak...isnin depan speaking...mmg membisu je la aku...huhuhu...

P/S : entry tajuk oral test nak letak gambar ape..??

Tuesday, April 19, 2011

Sweetest moment in the motherhood world...

Huhu can resist to jot down this thing early in the morning..what is your sweetest moment in the motherhood world...?
waking up in the morning to see all your children sleeping next to you...
i encounter this moment every day but this morning..i'm quite shock..my very little child..my baby Hadi..once he woke up..he laid down beside me and without making any noise he just laid down and watch me sleeping..maybe he know his mother very sleepy and tired this morning.. i just woke up to see a a pair of eyes just sat behind me and looking at me..i thought it was my 1st daughter and i asked her to continue sleeping.. it just 5.30 am at that time..but the eyes just continue looking at me silently.. ( seem a little bit scary hehe...).. when 1 woke up again.. what a surprise.. it was my baby Hadi..just keep smiling.. and when he see me woke up..he asked for some milk... a little bit pity for him.. he can just asked for the milk when i 1st woke up..but i think he knew i really tired at that time and wait until i wake up again around 5.45 to ask for some milk.. abut 15 minute he laid down and looking at me.. (jgn mrh yek mr hubby..isterimu sgt2 letih pg td..)
i love being a mother..although sometimes like my daughter said.. i can became a lion...hehe especially when they had a cat fight.. and make my house messy the food stuff... but i really enjoyed having both 3 of them in front of me.. and with the 4th one will coming soon.. i know my motherhood will become a bit challenging, exciting and a really unforgetfull moment for me.. Mama luv u for my 3 kids....




rekoder..

ini rekoder...sejenis alat muzik yg menggunakan tiupan angin...lubang-lubang tu pula utk penalaan kod-kod die...1 yg aku tak puas ati pasal rekoder ni..kenape la khamis ni ade ujian rekoder...aku mmg tak puas ati sbb aku tak tau nak main rekoder...mahupon mengingat kod-kod die...hampes la sape yg cipta rekoder ni...grrrr....

P/S : geram mmg geram....tp itu tak ubah ape-ape...ujian tetap akn di jalankn...dan aku tetap jadi mangsa rekoder yg takde otak ni...


kata kau..?

dari pagi aku pikir ape nak merepek hari ni...sepanjang pg tak online sbb ade seminar.. "seminar"...sampai la aku blk tghari td...mase tgh tunggu lif..ape aku nampak..??

seorg bapa dgn gigih nya sedaya-upaya menyalakan api ke hujung sebatang rokok yg melekat di bibir seorang "murid" yg berpakaian lengkap, siap bag sekolah lg..selesai menyalakn rokoknya..murid itu pon beredar dgn menaiki motorsikal tanpa helmet...

ape yg aku nampak??kalau nak ckp pasal rokok ade yg sensitip pulak nanti...tak pasal2 band blog ni...tp cube fikir...ape yg die buat kat anak die tu..aku tak nak bnyk ckp...cume nak tanye..APA KATA ANDA..??

P/S : sayangi anak anda dengan cara yg betul...sy pon bukan pandai..sama-samalah kita jaga generasi yg akn datang...

segmen gambaq : sekadar gambar hiasan..takde kaitan dgn cerita...

Sunday, April 17, 2011

IPBA vs SK Segambut

arini 1st day blk ke IPBA..dtg lambat...huhuhu...pg dah bgn lmbat...siap sarapan lg tu...dah dekat 5.30 baru nak gerak...mmg la lambat...pastu ujan pulak..dah ujan mmg jam la pulak..sampai lambat gile...hari ini dlm sejarah 9.30 sampai..nasib arini taklimat je..."refleksi"..ini lah IPBA..

hati maseh terase di SK Segambut..jom imbas-imbas kenangan SK Segambut...hehehe...segmen "sandarkan pada kenangan"..

bersama 2 Al-Ghazali..

potong kek mcm besday party...padahal majlis perpisahan...dgn kelas 6 Ghazali...

bebudak 6 Al-Ghazali...baju kotor...pg ade kelas PJ..padang baru lepas banjir...macam sawah...hahaha...

weekend..

tak da mood nak buat entry...huhuu...mood rehat...huhuhu...mood melayan anak2...huhuhuhu...mood melayan tv...mood melayan bola...huhuhu..ape pon..jom tgk gambar last day kat sk segambut..

ada jamuan perpisahan...majlis perpisahan..ucapan sikit..wlpon bz nak isi borang2 praktikum yg tak abis2...gambar kelas dan lain2, kite review waktu lain..ok..

P/S : terima kasih tak terhingga kpd WARGA SK SEGAMBUT..selamat maju jaya..

Pn Zabedah (tuan punye kelas yg aku kerja kn..), haffiz (kacak ke..), Pn Rhada (guru pembimbing..), aku (tuan punye blog..) masa majlis jamuan..
majlis perpisahan..kene berucap..
tunggu bebudak nak balik...
salam-salaman...last...nak blk..salam murid2 1 sekolah...siap bg otograp..

Friday, April 15, 2011

sarapan??

pg ni keluar awal bwk ank2 sarapan..dlm perjalanan..

aku: kak, kenape muke dekna ade calar-calar..?
wahidah : kan akak dah suruh abah potong kuku akak malam td, tp abah taknak..

aku jugak yg kene...

khairina : ma, kite nak sarapan mane..?
mak die : KFC..
khairina : ooo arini KFC, esok g meribon pulak..

hurmmm...kering kalau ari2 sarapan fastfood...

kat KFC...

mase nak blk sempat pau mainan...


Thursday, April 14, 2011

MTQ vs begambaq vs kemalangan vs party

ari yg di tungu2 pon tiba..so arini la pertandingan MTQ daerah sentol...jd berpusu-pusu la cekgu2 dan peserta2 dtg ke sk segambut...kitorg konon nak g lawat semua vanue...selase aritu ckp, arini mungkin bz sbb kene ganti cekgu2 yg terlibat..tp takde 1 pon kelas ganti yg aku dpt...pening la si org tua tu..tp konon2 td tidak menjadi...sudah nye hari ni jadi hari bergambar sedunia..abis masuk semue kelas yg kitorg ngajo...g bantai ambik gambaq..tak sangka pulak budak2 kelas tahun 6 buat suprise...padahal aku dah agak lame dah..sbb mmg tak suprise pon...hahaha...
banyak cite tak guna..nak upload gambar maseh kat haffiz..so tunggu la update nye nanti bile posmen anta gambar ye..
nak berehat..hehehe...walaupon folio bnyk lg tak buat..

p/s : 1 hari lg...

smlm : wife kemalangan kecil..hurmm..malang mmg tak berbau...harap semua selamat...tp kerete mmg tak selamat la..gambar kenangan..lampu dan bumper yg sudah pecah..body pon teruk gak kene tu..

Wednesday, April 13, 2011

penat...

penatnye...hari ni lepas kelas pukul 8.30 terus siapkn kemas dewan..esok nak MTQ daerah sentul..sampai bunyi loceng balik..terus susun vanue pulak...bukan 1 bukan 2 ...tp 6 kelas dan 1dewan..of course la dewan yg kitorg buat tu...huhuhu..

sebenarnye kepenatan ni dr semalam lg..dah la kat sekolah bz ngecat dewan..blk terus main futsal dgn cekgu2 sekolah...sampai je rumah..hosmate dah bersiap nak main futsal kat shah alam pulak..layan..sampai senak perut...ni pon rase senak lg..

tgk muke aku...ni sebelum main ni..muka pon dah nampak penat..
for detail gi blog nih..


pok jak : ni kire promote nih...kene bg share sikit..hehehe...

korang pon mesti penat gak kan haffiz, rina & syam...takpe..tunggu jumaat ni ape habuannye..

Tuesday, April 12, 2011

Central Market

fuhh...penat-penat cat dewan sekolah..bile sampai rumah air takde pulak..nak buat ape pon tak boleh..buat ape lg..buat entry baru la..tapi ape yg aku nak share bukan pasal cat dewan sekolah..bukan pasal gangguan bekalan air mahupon gangguan makhluk halusss (mcm iklan nes)...ape yg aku nak cerite adalah pasal lawatan sambil belajar ke CM semalam..sempena nak abis praktikum ni..konon-konon nak cari cenderahati la utk sekolah dan guru pembimbing..dah la semua tak tau jalan...main redah je...setelah lebih 3 kali berpusing-pusing...bantuan talian hayat digunakan..nasib member pn. azrina tlg tunjuk arah..akhirnya jumpe gak CM...
setelah 2kali pusing CM tu dan survey2 cenderahati...kitorg pon buat keputusan...ni la ape yg kitorg pilih utk sekolah...mata dah rambang bende lain pulak yg di survey..so buat pilhan cepat dan boleh balik cepat..
dan ni pulak aku & haffiz pilih utk guru pembimbing kitorg..berbanding utk sekolah, yg ni kitorg pilih yg agak tidak formal..boleh digantung di kubikel masing2 (bukan semua sekolah ade kubikel)..sambil2 nak bersiap ke kelas boleh cermin diri...hehehe...
kawan-kawan lain camner..dah prepare ape-ape utk last day ke belum..hehehe..

P/S : thanks to haffiz, syam, azrina & kawanye yg aku tak tau name..
nantikan cerita pasal cat dewan after this...

Monday, April 11, 2011

projek A

mula-mula kitorg plan nak buat mural..dah pilih dinding paling besar kat hujung bangunan...dah pilih gambar-gambar mural yg sesuai..dan dah bersemangat kental..tetiba GPK1 kata dia rase buat papan kenyataan lagi bagus..hurmm..??ni lagi senang..hehehe..hari2 die dok sebok kate ada 1 papan tanda cantik gile dah bertahun-tahun tak buang sbb cantik sgt..aku puas cari dekat 2 bln lebih..rupenye depan mata...hahaha..biase je rupenye..sbb tu aku tak jumpa...ingatkn mmg cantik gila..aku tak sangka pulak papan tanda "biase" tu yg die kata best sgt..ermm..kitorg pon dgn rasa biasenye memulakan projek ni..bermula dgn membersihkan papan tanda yg ditinggalkn tak bertuan..
tanpa ada sebarang perancangan rapi..kitorg pon beli bahan-bahan main redah je..print je ape yg ade..bedal je la...hahaha..pastu terus tampal-tampal..idea dtg spontan je...buat je ape yg dirasekn best...reka la ape-ape benda-benda nak tampal...dan hasilnya nah...!!

hehehe..tak seberape..tapi cukup la dapat puaskn hati GPK1..huhuhu..tp mungkin bukan ini je...sbb ade lg sorg GPK..nak jugak kitorg buat mural..hurmm.tgk la camner nanti..hehehe..huhuhu...hahaha...hati senang...praktikum dah nak abis..

P/S : setinggi-tinggi penghargaan buat rakan-rakan yg bertungkus-lumus, bekerje keras..haffiz, rina & syamcda...


Sunday, April 10, 2011

duRina

minggu lepas die mintak tak sempat beli...minggu ni die mintak lagi..so susun jadual bebetul..g beli petang..nak mkn kat sane tak sesuai..tepi jalan..camner nak kawal 3 org ni..akak die pon ckp..kalo mkn kat rumah boleh sambil tgk tv..baru best..bila dah jumpa kedai tu..aku tak tau nak pilih..suruh je brader tu tolong pilih...sekilo rm8..ambil 3 biji rm35..ok la utk budak 3 org tu..terutama org yg request..so lepas beli tu..cam biase singgah kedai atok..bungkus makanan..tak sabar punye pasal..makan sebiji kat kedai..

wajah puas ati khairina dapat beli durian...

makan dengan penuh perasaan..walaupun selsema teruk...

sampai kat rumah sambung lagi makan sebiji...hehehe..bukan bnyk pon budak2 ni makan..dalam sebiji durian tu sorg mkn 2 ulas je...mintak je beriya-iya...bapak die yg kene habiskan...mlm td sebelum blk..ade lg 1 biji belum berusik..hurmmm..ni la ank2 zaman sekarang...

Saturday, April 9, 2011

Sabtu..

tiba-tiba sabtu jd hari yg memenatkan..
seperti yg dijanjikn, brade penapis air sampai sblm pukul10..die pon terus nak pasang..masalah mula timbul..pili air tak sesuai..die kene guna pili sinki tp aku guna pili biase..aku ckp takpe..pasang je..nanti aku uruskn hal pili tu..
dah siap pasang..dah bayar..dan brother tu dah balik..aku pon mulakn kerja-kerja tukang paip..mak aku ckp kat rumah ade pili sinki yg tak guna..konon nak jimat..aku pon gi ambik..pastu singgah hardware..sbb nak buat junction..kalau tukar pili sinki je..alamat nye tak boleh basuh baju pulak..pili sinki tu x boleh masukn salur air ke mesin basuh..bila dah beli extention and T-junction..aku pon blk dgn penuh semangat..

plan asal nak buat biase-biase je..pili sinki ke kanan, pili mesin basuh ke kiri..tp nampak mcm tak ok..sbb punca air mcm tak center dgn sinki..aku pon ubah plan..pili sinki ke depan dan pili mesin basuh ke kiri....so aku pon start pasang..masa nak ketatkn..pili mesin basuh boleh patah pulak..ok takpe sabar..pasang pili sinki...mase nak ketatkn jugak..handle die patah...huhuhu..tak boleh bukak air...ambik mase tenangkn diri...pastu gi hardware semula..beli pili2 baru..aku pon blk dan start buat kerje semula...bila dah siap pasang...alamak..pili masein basuh tak boleh tutup..rapat sgt dgn dinding..sangkut...so aku bukak semula dan tukar..pili mesin basuh ke depan, pili sinki ke kiri..bila dah siap ni la hasilnya..nampak mcm pelik...cerite mmg pendek..tp mase nak buat mkn 1 hari...penat...

Thursday, April 7, 2011

From The Kitchen: Udang Kunyit Bertelur

uish..penat giler setelah setengah hari menapak di klinik...pas rehat tengahari operasi makan-makan kat ofis (ada potluck..), skarang baru masa untuk mengupdatekan entry.. so arini entry masak-masak..ni resepi sendiri..simple dan bahan-bahan mudah nak didapati... haha udang kunyit bertelur...hehe..nama agak pelik...telur tu telur ayam yek..buakn guna udang yang ada telur..kang jenuh carik udang yg ade telur jek...


Bahan-Bahan

1/2 kilo udang segar
3 ulas bawang merah (dihiris nipis)
2 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 ulas bawang besar (dihiris nipis)
2 biji telur ayam
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam
sedikit gula

Cara-cara

1.Gaulkan udang dengan kunyit serbuk sehingga sebati.
2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali (nak guna butter pun boleh). Masukkan bawang merah dan bawang putih hingga naik baunya. Kemudian masukkan udang yang digaul dengan kunyit dan kacau hingga udang separuh masak.
3.Pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau dengan adunan tadi. Masukkan sedikit garam dan gula mengikut citarasa anda. Bila udang  dan telur hampir masak masukkan bawang besar (boleh letakkan hirisan cili merah tapi budak-budak ni takut tengok cili... pedas.. bak kata hadi....)
4.Kemudian hidangkan.Makan panas-panas sodap.......

huhu resipi simple bagi yang memiliki deretan askar-askar yang suka menolong di dapur...

selamat mencuba.....

Wednesday, April 6, 2011

Ulasan Buku : Mini olimpik

berjam-jam duduk dlm library tak kan takde hasil...so, dgn rase agak buang mase melakukan kerja-kerja tak berpekdah..aku pon cuba-cuba la nak buat ulasan tentang buku yang aku cari, jumpa dan baca...

Tajuk : Mini Olimpik

buku ni agak bagus utk bakal guru-guru yg akn mengaja subjek PJK..(sbb tu aku cari, dah kene sound dgn guru pembimbing..hehehe..)

dalam buku ni..die cerita mcm mane nak buat acara sukan secara kecil-kecilan..atau pon secara tidak lansung..sebelum bace ni aku susah jugak nak jumpa idea..nak ajar bola tampar..camner nak ajar..tak kan nak ajar mcm jurulatih profesional mengajar pemain2 sekolah sukan bandar penawar or bukit jalil..komfem aku yg nangis..bebudak lari ntah ke mane...dgn tak minatnye..bebudak tau nak main bola sepak je...so dlm buku ni die ade cerita mcm mane nak buat aktiviti secara kecil-kecilan dan secara tidak sedar..


antara contoh-contoh yg agak menarik adalah..seperti di bawah..

1) larian obor

2)bola keranjang

jadi..kepada cikgu-cikgu or bakal cikgu-cikgu..boleh la cari buku ni..or boleh fikir idea yg lebih kurang drpd 2 contoh ni..hehehe..

--good luck--



Robot ke..??

setelah gagal mendapat impak yg memuaskan hati pada hari isnin..aku cuba rendahkn sikit level aktiviti untuk bebudak tahun 2 ni..ye la level pon sederhana..yg aku bg
group task bikin robot drpd kotak2 yg diorg bawak tu sape suruh..bikin dlm mase 15 minit je pulak tu...hehehe..ye la..takkan nak buat 1 jam..dah tu abis 2period takde input pulak..kalo suruh buat kat rumah gini ler jadi nye..3group je yg anta..3lg tak nampak bayang..

jadi task baru yg aku bg ialah lukis dan labelkn robot yg diorg fikirkn sendiri bentuknye ...secara individu..no more group work..(bising je lebih..konon bincang..hasil tak dak)..kebanyakn seperti biase la..takda idea..tiru sebijik mcm yang aku lukis kat depan..dan ni la antara hasil yg di katakn terbaik oleh panel-panel pemilihan atau pon juri-juri profesional..profesional la sgt..(sambil buat gaya tangan)..en. haffiz dan pn.azrina..thanks sbb tolong aku pilih...hehehe..mate aku dah juling-juling tgk 24 org punye lukisan..semua lebih kurang je..mcm wahidah je lukis..hehehe..

tapi bila aku impas semula..tgk bebudak ni..mmg nampak ada potensi..masing-masing ada kelebihan..tp ramai yg tak berani nak tunjuk..rasenye sape yg patut bimbing diorg..sape..??
hehehe...cikgu.??ye betul..tp yg paling penting ibu bapa..ibu bapa patut prihatin..kena semak semua buku anak-anak..aku tgk buku diorg..mane yg sempat buat kat sekolah tu ok..kalau tak sempat siap..sampai situ je la..takde nye nak sambung kat rumah...hurmmm..camner nak ckp lagi..ape yg boleh aku bg buat mase ni tu je la..lepas ni harap-harap bebudak ni semakin maju dan berjaya..

panjang dah aku merepek nih..hehehe..seminggu lebih je lg nak abis praktikum..perasaan berbelah bahagi ni..gumbire ade..sedih ade..cuak pon ade..nak balik IPBA ni macam2 ujian bakal menanti..huhuhu..

p/s : tak sabar nak abis KPLI..nak posting dekat dgn kuarga.. harap-harap dpt sekolah depan rumah..hahaha..





Tuesday, April 5, 2011

Unit 5 : Making A Robot..

hurm...agak susah bg org yg tak krektip mcm aku..tp demi nusa dan bangsa..aku curah segala jiwa raga..idea dan keringat to making a robot...dan bahan-bahannya adalah..mcm nak umum ABP pulak (dan calon-calonnya adalah-tgh demam ABP kan)...


selain itu anda memerlukan crew atau kaki tangan untk membantu dlm apa juak bentuk dan bidang..semue ada kepakaran masing2..terutama dlm bidang menaikkn darah..hahaha..aku pakse diorg abiskan air dan honey star tu..huhu..


inilah hasilnya yg tak seberapa..efek kilau-kilau tu dari bahagian dlm kotak minuman..dlm die kn warna silver berkilau..hehehe..mcm lawak pulak..tp kalau tgn die dpt strow yg boleh bengkok fleksibel mcm sesungut tu ok gak kn..sesungut tu strow kecik je..yg kat kotak dutchlady kids..lupa nak ambik gambar sisi..x nampak bentuk foot dia..3D tu sebenarnya..


P/S : sengaja tak terbalikkn kotak-kotak ni..supaya budak-budak tau kite guna kotak apa..kalau diorg x tau..diorg tak semangat nak buat..bila diorg tau..diorg akn anggap benda ni senang nak buat dan akn cuba buat..

Monday, April 4, 2011

The Dream Kitchen...

Ni back to back entry for the day..hmm ni adalah antara my dream kitchen dan barang-barangnya. Hopefully tuan punya blog kalau ada rezeki lebih,apa kata dilaburkan kepada item-item ini yek...hehe



simple tp white color pulak..hmm..kalau boleh nak black ke..brown ke..sebab kalau putih nampak sangat kecahnye dapur tu nanti....



Nak mixer baru yek...hehe stailess steel.....




Untuk memastikan doh roti diadun dengan baik...sebuah bread maker....hehe....







Built in oven dekat kitchen cabinet..hehe nanti senang..budak-budak tak sampai...





Set Outdoor Barbecue..weekend bleh buat family barbecue...

End for my wishlist for now....ade baru kite update yek tuan punya blog...

From The Kitchen: Yee Mee Kicap

Kepada tuan punya blog..saya dah mengaddkan diri saya sendiri sebagai guest writer yek (huhu jgn marah yek...)
ok hari ni nak add menu weekend aritu.. yee mee kicap (setelah teringin nak makan tp giant,tesco..carefour dan sewaktu dengannya jauh sangat) maka saya menggodak internet dan mencari resepi ni.. alhamdulillah jumpa jugak kat blog kak umie.. and budak-budak kecik yang hantu kicap tu suka makan mee ni.. saya buat simple jek sebab budak-budak ni xsuka makan sayur..so slow-slow ajar dieorang makan sayur ni...siapa ada advice macam mana nak bagi budak-budak suka sayur..


hehe my culinary art skill memang out..janji dapat masuk perut jek..haha takpe pasni belajar cara-cara culinary pulak....

so ini resepinya and the taste..memang sama macam kat giant,tesco,carefour dan sewaktu dengannya cuma yang ni memang saya letak cendawan banyak sebab kalau makan kat kedai..cendawannye sikit bangat....

Sumber: blog kak umie..

Untuk kuah yee mee:

Bahan Ditumbuk:

  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
Bahan Sampingan:
  • 1/2 ekor ayam, potong kecil (sya guna daging di bahagian dada ayam jek)
  • 10 keping cendawan hitam, rendam hingga kembang
  • 1 batang lobak merah, hiris nipis
  • 1 biji tomato, potong kecil
  • 3 sanggul yee mee kering
  • 4 - 5 cawan air
  • bancuhan tepung jagung
Bahan Sos (campurkan semua dalam mangkuk kecil)
  • 5 sudu besar kicap masin
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 3 sudu besar sos tiram
  • sedikit garam, perisa dan serbuk lada putih
Cara-Cara Masak Kuah:-
  1. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
  2. Masukkan ayam dan kacau sebentar.
  3. Masukkan 4-5 cawan air dan biarkan mendidih sehingga ayam separuh empuk.
  4. Masukkan cendawan hitam, carrot dan sos dan didihkan sehingga ayam empuk.
Cara Hidang:
  1. Sendukkan kuah dan ayam ke dalam hotplate (takde hotplate guna kuali pun boleh), biarkan didih sebentar.
  2. Perlahankan api dan masukkan campuran tepung jagung dan sedikit air untuk memekatkan kuah.
  3. Kemudian masukkan yee mee, tambahkan kuah jika perlu, masukkan lobak merah dan tomato.
  4. Kalau nak letak telur pun boleh, macam kat kedai tu.Hidangkan panas-panas..best
*Tuan punya blog ade request resipi pan cake..resipi dah ada..bahan dah ada..cuma x bekesempatan buat lagi...(selagi si kecik tak tido awal...) so tunggu weekend ni baru buat yek.. tuan punya blog...jadi baby sitter ok...

Sunday, April 3, 2011

From the Kitchen - Choco chips cookies





Huhu lama tak post entry masak memasak ni sebab asyik terlupa nak upload gambar dari phone
(den xmampu nak beli dlsr lagi..nnti mintak tuan punya blog support dlsr sebijik yek...)..
Last 2 weeks try buat choco chips cookies nie..mula-mula agak rapuh..then mengikut nasihat empunya resipi..saya tambahkan lagi tepungnya baru tak rapuh sangat..jadi puan-puan dan cik-cik sekalian ini adalah resepinya...(boleh try buat nie..)

Choco Chips Cookies
Sumber: tq utk kak hasue
Bahan2:

* 1 cwn butter
* 3/4 cwn gula perang
* 2 cwn tepung gandum*
* 1 1/2 sk baking powder*(ayak bersama)
* 1 sk vanilla
* 1 cwn chocolate chip
* 1 sk garam (kalau guna butter, kalau marjerin x perlu sbb dh masin)


Cara2:

* Pukul butter dan gula sampai kembang. Masukkan esen vanilla dan pukul lagi.
* Masukkan bahan yang di ayak dan gaul sebati.
* Masukkan pula chocolate chips dan gaul sebati lagi.
* Sudukan atas loyang. Jarakkan sbb dia akan mengembang.
* Bakar 180 degree, lbh kurang 20 minit (ikut oven). Tunggu sampai agak sejuk baru alihkan ke dalam bekas kedap udara.

* **Cookies agak lembut ketika panas dan akan mengeras setelah sejuk.kalau cookies agak rapuh boleh tambahkan sedikit tepung lagi untuk mengeraskan.

Friday, April 1, 2011

Mari Join Segmen Blog Review oleh Cik Aish


korang semua berminat?
1. follow Belog Cik Aish
2. buat satu entry bertajuk Mari Join Segmen Blog Review oleh Cik Aish
3. letakkan banner
4. tinggalkan link entry tu kat sini.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...