Tuesday, June 28, 2011

abah awak hebat la...


hmmm...bile dah duduk bejauhan ni asek la terkenang...
bile depan mate tengok perangai sorg2 mcm nak sepak2 je...
hehehe..rindu la kat anak-anak...
nak cerite sikit pasal wahidah..

senario 1 (pinjam ayat nabil) :

kat TV : iklan polident...
wahidah : abah..gigi saya dah rosak la...macam mane nak pakai gigi palsu..?
aku : kene cabot yg rosak tu dulu..
wahidah : sakit tak..?
aku : mesti la sakit...
wahidah : tak jadi la...
aku : (selamat...kalau die mintak naye...)
senario 2 :

apah : dulu mase saya kecik2..abah saya bela ayam, itik, angsa, kambing, lembu....
wahidah : abah awak hebat la tak macam abah saya...abah saya macam kanak-kanak....

wah depan aku, ckp aku hebat...belakang aku, die kutuk-kutuk pulak...biase atok die yg dikutuknye..yang aku tak paham...ape yang dimaksudkan dengan "kanak-kanak"...

p/s: apah adalah makcik wahidah a.k.a adek aku...

KISSM..

Malaysia dah menang lawan Lubnan...
Sepah dah menang Maharaja Lawak...
esemen KISSM dah hantar pagi tadi...
sekarang nak menghadapi exam KISSM pulak...
khamis ni sekali lg bertarung untuk lulus...
hehehe...ape pon tak boleh...ape pon tak boleh...ape pon tak boleh....
ape pon tak study lg ni...huarghhh...nape mcm malas je nih..huhuhu...
ceramah hari ni 2 sesi dah selesai...malam ni plan nak study...tp biasenye tu la..
plan tinggal plan...harap2 seruan untuk study hadir malam ni...
kemon...

Friday, June 24, 2011

Sepah Maharaja Lawak...

hahahaha.....sepah menang jua....hehehe...jangkaan aku no1 sampai no4...semua tepat...
huhuhu...jgn jeles ye penyokong-penyokong yg lain...ape pon semue dpt duet...
sepah juara tp nabil paling kaya...hahaha...

rangking ikut RM
1.Nabil RM150ribu : hak mutlak...
2.Jozan RM250ribu : bahagi 2org...sorg dpt RM125ribu...
3.Sepah RM350ribu : bahagi 30rg..sorg dpt lebih kurang RM117ribu...
4.JambuRM50ribu : sorg dpt RM25ribu..

hehehe..tp..ape yg penting adalah gelaran..
semue mmg best...harap lepas ni diorg boleh berjaya terus...tak mcm sesetengah pertandingan...abis pertandingan terus tenggelam...

Thursday, June 23, 2011

Final Maharaja Lawak...!!


ini malam adalah malamnya...pukul 10.00 di saluran 132 astro warna..
antara yg akan bertanding merebut kejuaraan pertama ni..(kalau tak silap RM300ribu beb..)

1) Jozan...ramai peminat ni...aku pon suke..harapan besar untuk menang..saingan sengit sepah..

2) Nabil...kreatif berbakat..tp idea 1 kepala agak tenggelam..peluang untuk menang tetap ada..bergantung pd persembahan malam ni..

3) Jambu..ada peluang untuk menang juga..org kata best..tp aku rase biase-biase je..mmg kedudukan yg layak minggu lepas...hehehe...nasib ada imuniti

4) SEPAH...hehehe....kumpulan febret anak2 aku....aku pon sokong kumpulan ni...mmg best...lawak kampung...tp mmg sempoi...aku punye calon juara...sape tak kenal tgk gambar bawah ni...hehehe..

Malaysia-2 Lubnan-1

macam nak gugur jantung aku...

1st half ok...walaupon lubnan lebih banyak menguasai bola, tp serangan Malaysia agak tajam..
walaupon kurang percubaan berbanding Lubnan, peluang yg dimiliki berjaya di manfaatkan oleh pemain Malaysia untuk mendahului 2-0 pd wisel penamat separuh masa pertama..Gol jaringan Irfan Fazail minit ke-8 dan Wan Zack Haikal minit ke-40..

tp...2nd half sangat mendebarkan bermula minit ke-54 apabila Gary dikenakan kad kuning ke-2 yg menyebabkannya dibuang padang...Malaysia meneruskan permainan dgn 10 org pemain..walaupon Khairul Fahmi berjaya menyelamatkan bola pada awal nya, tindakan susulan Chadi Atie pada minit ke-64 berjaya merapatkan kedudukan..

jika seri...Lubnan dianggap menang dgn beza jaringan di tempat lawan...akhirnya pemain Malaysia berjaya mempertahankan kedudukan jaringan sehingga wisel penamat..yg membolehkan pasukan ini memasuki fasa akhir kelayakan Olimpik 2012..

Twitches...

pernah tak korang terfikir..satu hari bangun tido..tetibe korang ade kembar..
semuenye boleh buat bersama-sama...minat ke ape pon semue same..
hehehehe...ni la TV aku setiap ari..kalau ade anak-anak...jgn harap la saluran lain...
mesti semue saluran kanak-kanak..

tp dalam cerite ni yg tak best ade dark side...hehehe...biase la..kalau semue normal..takde la jd cerite kan..kan..kan..

P/S : kalau nak tgk TV jgn la ambil saluran kanak-kanak...cukup la ceria ch611 tu je 1...


Wednesday, June 22, 2011

tanah tumpah darahku..

sokonglah pasukan negara walaubagaiman rupa dan wajah mereka..kerana inilah tanah tumpah nya darah kita..
Kelayakan Olimpik pusingan ke-2 perlawanan ke-2..
Malaysia menentang Lubnan..
pukul 8.00 malam ini..
stadium bukit jalil..
atau Ch801 astro arena..

selamat maju jaya pasukan olimpik Malaysia..

Tuesday, June 21, 2011

tak puas ati..

arghh...tak puas ati pada diri sendiri...semangat yg td ade nak buat KISSM pon dah hilang...herrrmmmm...

ceritenye camni...
lepas hadi sarapan roti telur..aku mandikn die..
lepas dah siap pakaikn baju ape semue...bg susu..habis sebotol...
pastu aku mandikan khairina pulak..mcm biase hadi akan menyakat akak die sampai la siap pakai baju...tp kali ni...mase aku dukung khairina nak elak kene sakat...aku tak perasan hadi jatuh...
lame jugak die senyap..menarik mulut..baru terkeluar jeritan die...mcm sakit sgt..badan mcm lemah longlai..bile aku pujuk die dah diam...tp muntah pulak..abis susu ngan roti telur keluar..tu takpe la...yg takotnye..org kate bile budak jatuuh dan muntah tu bahaye..
hurmm ni tak tau camner..tp tadi mcm dah aktif semula sebelum hantar ke rumah pengasuh..
harap-harap tak ape-ape la...ya Allah...

Monday, June 20, 2011

kemalangan ngeri..

sedang aku lepak depan TV dgn anak2..tetebi dgr bunyi..."gdebook..book..sreeett.."
aku ngan ank2 pon berlari tgk kat luar..hadi paling laju lari..excited..
sekali ade kemalangan la depan rumah..(rumah aku corner lot..sebelah kiri jalan besar..ngam2 depan simpang..)
tetibe seorg perempuan jerit2 mcm kene rasuk keluar dr kenari...
aku tgk dlm gelap..(dlm kul8 p.m.) seorg makcik kat celah2 pokok lanskap majlis daerah..
aku pon dgn rase menyeboknye pon keluar gi dekat...tgk org ramai angkat ank makcik tu gi hospital...nampak longlai je..diorg ckp hidung mulut semue keluar darah..seorg lg ank die aku tak perasan..
perempuan yg bawa kenari tu terus terjerit-jerit ketakutan..
aku tgk bahagian depan kenari rosak teruk..ade 2 kesan mendarat kat cermin depan..sebiji EX5 di bawah enjin kenari..
makcik yg bawak motor tu mula bgn..nampak kepala berdarah..jauh jugak tercampak..ade la 5meter dr kenderaan tu...
org makin ramai...polis semue pon dah sampai..makin lame org makin ramai..
aku pon masuk dalam rumah sambung xtvt aku..hadi yg beriya-iya nak tgk sampai selesai..lori tunda pon sampai..

moral: tak boleh salahkan sesiapa..sbb dua2 pemandu adalah perempuan...

Sunday, June 19, 2011

talipon oh talipon..

sebenarnye bnyk perkara yg berlaku 2-3ari ni...hehehe..tp malas nak update blog...

mcmane org zaman dulu boleh hidup tanpa talipon..huhuhu..tu la bnyk berlaku putus hubungan..saudara-mara lama tak jumpe..bile berpindah langsung hilang entah ke mane..

zaman sekarang pulak..org terlalu bergantung kpd talipon..terutamanya talipon bimbit..kalo boleh semue la nak letak dlm talipon...mula dgn radio...pastu camera..pastu TV...pastu ape lagi..??mungkin pasni rice cooker...peti ais...oven..semue kita bimbit dlm talipon bimbit...

moral cerite di atas aku tak pasti..tp yg aku pasti...uwaaaaarrgggghhh...semalam henpon aku rosak...mmg lost contak dgn budak2 IPBA...sape yg nak bg aku tiru asigment korang sila email ye...dah tak dapat cari org nih...hehehe..

nasib ade 1 lg gadget yg penting...laptop...huhuhu..dgn broadband yg masih belum di potong...aku masih boleh buka FB...hehehe...ade jugak gunenye FB ni dikala susah..hehehe...

ok la dah panjang merepek nih...hehehe..

Happy Belated Father's Day

Huhu terlambat nak postkan entry nie..apa-apa pun Happy Father's Day to my beloved hubby En Mohd Fazil bin Hamid.. My dad En Mat Hassan Bakar and My FIL En Hamid Hassan..

Huhu untuk mr hubby pulak.. tq for all.. susah senang kita selama ni takde siapa yang tahu..semua mungkin lihat segalanya mudah bagi kita cuma kita saja yang tahu pengorbanan untuk mendapatkan segala-galanya hari ini.. tq sebab selama ni bersabar menemani isterimu ini yang sememangnya ratu keluar masuk hospital setiap kali pregnancy dan setiap kali deliver pulak terpaksa menjadi tukang hantar susu ke NICU.. hehe...

teringat zaman kecik-kecik dulu.. mak seorang nurse..selalu kerja shift hour.. abahlah yang selalu jaga kami adik beradik kalau mak takde kat rumah.. kalau kiteorang malas nak mengaji abahlah yang selalu rotan kiteorang..hehe sampai patah rotan dibuatnye... kalau kiteorang malas nak belajar abahlah yang selalu rotan lagi.. haha muka ni memang asek kena rotan... tapi disebabkan abah rajin merotan maka alhamdulillah anak-anak semuanya berjaya...tq abah untuk perngorbanan abah sampai ke hari ini.. kalau tak disebabkan abah kami adik beradik takkan berada di puncak kejayaan seperti hari ini.

untuk my FIL.. terima kasih abah sebab banyak berkorban untuk kami sekeluarga..walaupun saya cuma seorang menantu tapi abah tak pernah bezakan anak-anak abah semua....

untuk semua bapa-bapa..selamat hari bapa..cuma seoarang bapa yang tahu pengorbanan bapa dalam menjalankan tanggungjawab dan membesarkan anak-anak..

Friday, June 17, 2011

Malaysia Di Liga Enggeris..

fuhhh...bangga sekejap...tp harap2 cardiff dapat kekal lama la..dan yang penting masuk premier league season depan..

Kelab Liga Championship England Cardiff City mengeluarkan jersi terbaru mereka untuk musim depan dengan perkataan 'Malaysia' tertampang di dada.

ape bende ni..hehehe..ce tengok blog kawan kite ni...

Wednesday, June 15, 2011

hari yang lain..

hehehe...walaupon harini tak same dgn semalam..dan semalam tak same dengan kelmarin...
tp virus malas aku tak pulih lagi...kepale masih berpusing-pusing fikir ape nak buat..tp fizikal masih tak buat ape-ape..asek fikir pasal KISSM..tp asigment tak buat lg..nota pon tak bace lg..

semalam 3org bebudak tu aku hantar ke rumah pengasuh...hehehe...wahidah pon nak join..akibatnye..semue tak tido kat rumah pengasuh..petang tak gi taman permainan sbb cuaca mcm mendung nak hujan..lg pon diorg mcm letih je..sepanjang hari main..

arini pulak wahidah aku hantar gi sekolah..org lain dah 4ari sekolah..die baru nak masuk hari ni..tu pon selepas aku ckp semue org dah berlatih nak sukan...baru la die nak gi..

hari2 aku mcm biase...sgt perlahan...fb dah bosan..ape aku buat..??baca berite pasal EPL transfer je 24jam..hehehe..tp tetibe rase mase berlalu pantas pulak..tinggal seminggu lg nak gi KISSM..tp 1habok pon tak sedia lg...

satu hari....

satu hari yg blurrr lagi...dan lagi...dan lagi..
ape nak buat ni...mcm mane diorg boleh menganggur lame-lame..
aku tak tau nak buat ape walaupon bnyk kerje...
nak buat asigment KISSM..tp mood tak balik lagi...mane ntah die pegi...

Monday, June 13, 2011

sindrom suri rumah..

semalam nape mcm sebok sgt..hehehe...mmg sebok kot..sampai tak sempat buka laptop...
hari ahad tido rumah parent aku...bgn pagi siapkan anak2..bawak gi sarapan..pastu hantar rumah pengasuh...hehehe..aku pon gi kebun bapak aku..tolong membaja pokok pisang...hehehe...blk rumah penat gile..tertido..bgn pkul4 ambil ank2 dr rumah pengasuh...belikan diorg gula2 pastu gi taman permainan..sampai la nak magrib..balik rumah semue penat..tp tak tido2...meragam je..khairina lagi la..berjalan pon malas...siap ckp.."abah, penat la gi taman.."manenye tak penat..kat taman main tak beringat...abis tawaf padang tu...

diam-diam dah tinggal 2 minggu nak gi KISSM..tak sedia ape2 lg nih...nota tak bace lg..asigment apetah lg...hehehe..kene mula sekarang..kalau tak nanti tak sempat siap..

Sunday, June 12, 2011

Hazama..!!

1. hazama
2. lena
3. fina
4. azri

keputusan yg boleh dijangka..khairina pon dah pandai buat "kautim"..
cume kurang puas ati..tak tau sbb ape..aku rase sound sistem mcm tak best..
terutama persembahan sampingan..selain hazama..peserte lain pon mcm kurang semangat..mcm tak all out..mungkin diorg pon dah jangka keputusan ni..

ape pon good luck utk semua..

Saturday, June 11, 2011

kereta oh kereta..

mcm2 hal...lepas satu...satu hal....
20 mei kerete bunyi teruk sgt...memula bunyi sikit...bile bunyi dah mengerikan tu gi la chek...
rupenye lining brake dah abis...nasib disc tak rosak...
kerete pon dah lame tak servis...terus la servis sekali..(kalau ikot meter..patut dah 2kali servis..)
lepas je tukar lining brake...terus mcm biol pulak bile bejalan..bile nak laju sikit..bergegar kuat gile..dah dekan 9skalarekter...
smalam gi la aligment dgn balancing...mmg patut pon..balancing dah lari..rumit gile kerje...5kali buka pasang tayar baru pass mesin balancing...
bila dah siap cine tu ckp mcm ade liking pulak kat nat minyak itam...patut la bapak aku ckp mcm ade kereta minyak bocor...
pegi la semula kat kedai servis tu..rupenye nat dah lose..tukar la pulak..hurmm..
last2 selesai gak...
pagi td gi KL ni dah blk rumah semula...tgk mcm semue dah ok...harap2 takde hal lg la...

Friday, June 10, 2011

sepah&jozan mmg terbaik..

minggu ni paling puas ati sbb dah nampak dgn betul kedudukannya..
R2 mmg tunggu mase nak keluar..
nabil tak cukup kuat...1 kepale tak boleh perah lebih bnyk idea walaupon die genius..
jambu...okey tp level tu je...kalau jozan tak jadi rank jambu akan naik..sbb die konsisten..
sepah dan jozan mmg best..tp kekadang diorg buat sambil lewa...
tp minggu ni mmg nampak kesungguhan jozan...sepah seperti biase mmg best..
aku suke..hehehe..

p/s: rasa tak sia-sia langgan mustika..

Thursday, June 9, 2011

normal day..

arini 10jun2011..menjalankan hidup seperti biase..tp wahidah kat rumah nenek die..lepas tido kn hadi..layan khairina main2..die pon dah bosan..terus nak tido jugak..hari yg sgt biase...biase...dan biase...lambatnye nak posting...dah mcm bosan...nak bejalan dana takde...terpakse la berhibernasi..jage ank2 je..tp maseh bernasib baik...belum sampai tahap abg vin dlm gambar ni..kalo camni..kene belajar martial art..hehehe..


p/s : nampak tak tahp kebosanan aku..sampai tak tau nak buat ape..buat entry mengarut kang kene ban pulak..

deco bersama abah..

dah lame die mintak..meja study..hehehe..baru 4thn..beriya la sgt...
last2..nak bg penghargaan punye hal..al-maklumlah hari2 die org sebut "abah saya hebat.."(budak2 ni mmg kuat bodek..) aku pon buat keputusan utk mengubahsuai bilik diorg..ini lah antara langkah2 bijaksana yg aku buat..(bukan menipu..just manipulate..)

1. buka katil queen size dlm bilik diorg..sbb dah sempit sgt lepas beli katil tingkat..
2. simpan besi2 dalam stor..tilam nye letak atas tilam dlm bilik aku..(fuhh..tak bagun kalau tido ni..tebal gile tilam..)
3. letakkan meja di ruang yg lapang dlm bilik tu..
4. bg kerusi sorg 1..
5. nah..ambik meja study korang..

hehehe...senangkn..jimat..buang tenage je..barang2 semue yg terpakai kat rumah..(tp kalo tetamu dtg..takde meja nak letak air..hehehe..)

Wednesday, June 8, 2011

lirik yg menyentuh hati..

bukan menyentuh perasaan terharu or sedih..
pernah tak korang marah ank..pastu die nyanyi..
"kalau sayang, tak perlu marah.."
geram tak..??dulu bile nenek die marah..die akn nyanyi..
"apa salah ku, apa salah ibu ku.."
mak aku drpd marah terus nak ketawe..budak2 zaman sekaran ni mmg lain mcm la..

pelaburan terbaik..

ape pelaburan terbaik utk mase depan..

1.simpan di ASB or saham2 lain..
2.beli aset mcm tanah or rumah..
3.masuk insuran..

hurmm...arini mmg penat...lepas siapkn ank2..bawak diorg g rumah nenek diorg sbb nenek aku dtg..al-maklumlah ni je la cicit yg die ade...pkul 7.30pg dah sms..pkul8.00pg call pulak..aku ckp 2org tidur lg..yg kecik je dah siap mandi..bile tgk semula yg 2org tu dah mamai2..mcm malas nak bgn siap boleh pejam mate semula..aku pon buat pengumuman..

"sape nak jumpe yut(panggilan utk nenek aku kpd ank2 aku) cepat mandi.."

pergh..dgn mate tak bukak dua2 berlari buka baju masuk bilik air..siap nak mandi cecepat..

selepas lunch kitorg pon g ronda2 kebun bapak aku baru buat..tgk2 tanaman..pakcik aku borak dgn bapak aku pasal tanah...aku pon dgr..balik rumah sambung cerite sampai ke petang..tu la timbulnye persoalan di atas...sape nak jawab silakn..

Tuesday, June 7, 2011

Tahniah..

tahniah kpd semua suri rumah dan para ibu-ibu...sape kate senang jadi suri rumah..??
kerjaya ini memerlukan bakat serta minat yg mendalam..hehehe..
baru aku tau susah jd suri rumah...sejak jd penganggur ni..(baru berape hari)..baru ku tahu..
pekerjaan yg sgt bosan tp kene buat jugak..agk penat jaga 3 org ank..tu belum masuk buat kerje2 rumah lg..hehehe..agk tertekan dlm rumah..ank2 buat hal..hurm..bile nak marah kesian..tak marah naik kepale pulak..manje berlebih2..hurmm..dugaan...

Monday, June 6, 2011

surfing..

seharian mencari...tp tak puas survey secare maya...mmg kene g tgk tempatnye camner...2tempat yg dirasekan sesuai..

1.penyabong..dekat2 mersing..
2.kuala linggi..sempadan melake N9..

hurmm..kene buat AJK ni..walaupon nak buat akhir tahun..sekarang dah kene mule buat plan..

Sunday, June 5, 2011

new task..

pendahuluan..
hehehe...sabtu balik yong peng..ahad balik serting semula...penat atas kereta je...hehehe...bebudak memang seronok...tp malam semua mengigau...yg menjagenye tak seronok...penat, sampai makcik terpakse MC (makcik=MC)...

TASK 1..
dlm kesempatan yg banyak ni aku rase nak bg cabaran kpd diri aku...mcm progrem realiti pulak...objektif simple..tp kerje mcm bnyk je...objektif : wahidah&khairina boleh membaca at the end of the program...hehehe...kite tgk berjaya atau tak...

TASK 2..
dah blk kg jumpe pakcik2 reramai..mcm2 idea keluar...diorg nak buat family day pulak akhir tahun ni...jumlah peserta 60 hingga 70 org...huhuhu..sape yg kene uruskan...??..sape lg kalo bukan penganggur sepenuh mase nih..aduh...boleh tahan susah ni..nak cari tempat yg sesuai..sape pernah buat tlg share info...peliss...

penutup..
ape nak taip..??hehehe..sape2 yg boleh bantu dan bg idea or share ape2 utk kedua-dua task tu..sila berbuat demikian ye...hehehe...

Friday, June 3, 2011

nak masuk TV kene pandai baca...

ingatkan dah lupe...rupenye tidak...semalam wahidah tanye lagi...
"bah, org boleh masuk TV ke? orang2 dlm rumah kite boleh masuk TV ke?"
siap ade penegasan die nak masuk TV...ni la pengaruh TV...
dulu die pernah ckp nak masuk TOM-TOM-BAK...ingat lg ker?kalo tak ingat klik perkataan tu..
ingatkan dah tak terpengaruh..rupenye maseh lagi...
aku pon memberi alasan baru..
"nak masuk TV kene pandai membace, kalau tak nanti tak faham"
hehehehehe...sbb nye die malas nak membace..
setiap hari nak beli buku kat kedai RM1...tp setiap kali nak beli buku mesti nak beli buku tulis, tak nak beli buku cerite..
alasannye.."akak belum pandai bace, akak pandai tulis je"
hehehe...org belajar membace dulu baru belajar menulis..
ni kalau menulis dulu..komfem la tak boleh bace ape yg ditulis..huhuhu..

Thursday, June 2, 2011

babysitter

pabila dengan rasminya abis KPLI..secara automatik aku jd penganggur..dan secara rasminya jd pengasuh anak-anak....hehehe....smlm ok lg...sbb sepanjang hari lepak rumah nenek diorg...arini lepak rumah sendiri....huhuhu..

kisah semalam...

atok: khairina, awak ni cerewet la...
khairina: ooo...itu kerete mama saye...kerete mama saya cerewet...
atok: atok ckp cerewet bukan charade...

kisah arini...

bangun seperti biase lambat...beri dorongan utk anak2 teruskan tido...hehehehe...
sedar2 mak diorg dah balik anta sarapan selepas gi punch card...hehehe...
bawak bebudak g sarapan kedai atok die...tp mcm biase la...sarapan tak...mainan yg dapat...
balik rumah lepak main2 kat luar sambil makan kueh...
masuk dlm rumah bagi botol sorg satu..
abis minum g mandi...
tidurkan hadi..buka TV..apelagi..tgk saluran pendidikan..hehehe...nickeloden..betul ke eja..
tak tau la pendidikan ke hiburan semata...

Wednesday, June 1, 2011

jun

fuh...lame berehat..mcm2 cerite ade setiap hari..tp malas nak update blog..antara perkara yg mengganggu fikiran di bulan may..

1. final exam
2. interview spp

sekarang dgn secara rasmi nya telah tamat pengajian di IPBA..selesai sudah KPLI..harap-harap semue akn berjalan lancar..tak sabar nak posting...hehehe..padahal result exam tak tau lagi..

bnyk nak update ni..tp mcm malas lg..slow2 la ye..anggap ini entry warming up..kuikuikui..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...