Wednesday, August 24, 2011

Cat Rumah Atok..

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..sepatutnye upload gambar ni wednesday...hehehe..dah terlambat 1 hari...ape pon mari kite tengok budak sebok dan budak becok ni...orang nak cat rumah die pon nak cat rumah...siap tak nak pakai baju..takot baju kotor..hurmm...

budak sebok...

budak becok...



Monday, August 22, 2011

5 cara jana minda si kecil..

Assalamualaikum...rasenya dah dekat seminggu tak buka blog..
tiba-tiba pagi ni hadi main buku pa&ma..
dia buka 1 muka surat dan aku pon bacalah..
tajuknya seperti di atas..hehehe..
setelah aku bace dapatlah disimpulkan lebih kurang macam ni..

setiap ibu bapa mahukan anak yang cerdik dan pintar..yang lebih lagi nak anak genius..
selain faktor genetik..anak2 boleh diasuh..semua bergantung kepada asuhan..

antara tips jana minda anak..
1. beri perhatian apabila anak bercakap..
2. menyayi sebelum tidur, misalnya rentak ABC atau mengira nombor..
3. menonton televisyen bersama dan bercakap mengenai rancangan itu..
4. baca buku cerita, sebutkan dengan jelas..
5. biarkan anak memilih muzik yang disukainya..

selamat mencuba..hehehe..

P/S : saya pon nak cubalah...

Thursday, August 18, 2011

QPR milik Tony..


Pernah tak dengar lirik lagu ni..

Anak kecil main api,
Terbakar hatinya yang sepi,
Air mata darah bercampur keringat,
Bumi dipijak milik orang.
Nenek moyang kaya raya,
Tergadai seluruh harta benda,
Akibat sengketa sesamalah kita,

sebenarnya lagu ni takda kaitan pon dengan ape yang nak di ceritakan..hehehe..
cuma 1 ayat je..Bumi dipijak milik orang..

ni la yang berlaku dalam arena bola sepak eropah..terutamanya England..kebanyakan pasukan di England owner die adalah orang luar...

dan jangan lupa antara pemiliknya adalah orang Malaysia..
ingat lagi post aku..pasal CARDIFF..yang di miliki oleh Tan Sri Vincent Tan..
yang terbaru...Datuk Tony Fernandes pulak berjaya beli 51% saham dalam QPR dari Bernie Ecclestone..so komfem team ni sedang bermain di BPL..setiap minggu boleh tengok..hehehe..

cube semak senarai pemilik2 kat link ni..
Senarai Pemilik Pasukan Bola Sepak England..

P/S : harap-harap diorang ni boleh bantu bola sepak Malaysia..

Anak Jiran Kena Culik..

ini cerite betul..anak perempuan jiran mak aku berusia 10 tahun kene culik ketika bermain di taman permainan..budak ni aku kenal memang lasak..name je perempuan tp perangai macam lelaki..
kisah bermula bila die sedang bermain dengan seorang kawan lelaki kat taman permainan berhampiran kedai makan bapak die magrib2..seorang lelaki datang bertanyakan kat mane 7E..bebudak baik hati ni pon tunjuk arah..tapi lelaki tu buat2 sengal pulak..lantas budak 2 orang ni pon baik hati sangat bonceng itu motor sebab nak tunjuk kat mane 7E..(budak2 memang lurus bendul..)
bile dah lepas simpang 7E..lelaki tadi terus je memandu..budak lelaki sorang tu bising2 la kate 7E dah lepas..mamat ni pon berhentikan motor di kawasan sunyi dekat kilang papan...die turunkan budak laki tu tapi pegang erat tangan budak perempuan ni tak bagi lari...penculik ni pon meneruskan perjalanan dengan budak perempuan tu..
budak laki ni pon tahan kenderaan yang lalu nak tumpang balik ke kedai...bile sampai kedai..die bgtau abang budak lelaki tu..bile semua dah heboh..bapak die pon terus gi balai polis buat report..
sementara penculik tadi cuba bawak masuk budak perempuan ni ke dalam hutan rekriasi...nasib tuhan nak tolong..motor die pulak tiba2 terhenti..penculik ni cube start motor die banyak2 kali tapi tak hidup..yang budak perempuan ni terus lompat dan lari sekuat ati tanpa tengok belakang...lari sekuat hati sampai la 1 tempat dalam hutan tu yang agak jauh..die pon termasuk dalam parit...die terus bersembunyi kat situ...bile penculik tu dah berjaya hidupkan motor die..die pon cube pusing2 cari budak tadi..tapi malam yang gelap membuatkan penculik tu putus asa..
bila keadaan dah agak selamat..budak perempuan ni sekali lagi..lari ke arah jalan raya..bila tiba dijalan raya..die tahan kenderaan..sekali lagi nasib menyebelahi..seorang perempuan berhentikan kereta dan tumpangkan die..perempuan tu hantar die ke balai polis air hitam..polis air hitam pon call balai polos jempol...bapak die masih ade kat balai polis jempol..
selamat la budak tadi..tapi penculik tu maseh bebas..

Monday, August 15, 2011

Khairina..


Assalamualaikum dan selamat tegahari..hehehe...lame dah tak update blog ni..
tibe-tibe arini nak update pasal seorang budak becok..huhuhu..

situasi 1:
kat kampung ramai2 lepas tengok zombi kampung pisang..

bebudak : huuu...saya zombi...saya nak makan otak..
khairina : jangan kejar saya..saya takda otak..

aku tak tau ni teknik bijak atau sebaliknye..hehehe..

situasi 2:
kat rumah mase melukis di atas kertas mahjong..(tak alang-alang nak asah bakat anak..terus bagi kertas mahjong..)

wahidah : abah..cantik tak saya lukis gambar abah..
aku : cantik...
khairina : abah..cantik tak saya lukis..erk..erk..(die pon tak tau die lukis ape..)
khairina lagi : ala saya nak merajuk la...abah cakap saya lukis tak cantik...

tak pasal-pasal aku yang disalahkan..aku pon tak tau die lukis ape..hehehe...

situasi 3:
kat rumah mase potong kuku dia..tinggal 1 lg dah nak lari..

aku : eh ibu jari belum siap..
khairina : aik..abah cakap ibu jari..mane abah jari..
aku : mane ade abah jari..
khairina : ooo..abah jari gi kerje..

hehehe...kan aku cakap ade je jawapan die..

Thursday, August 11, 2011

Ogos : Bulan Guru..

Assalamualaikum dan selamat pagi...tajuk tu sebenarnye untuk aku saje..hehehe...
mungkin aku di suratkan menjadi guru pada bulan ogos..

semuanya bermula apabila aku membuat keputusan drastik..berhenti kerje dan balik kampung...
kenangan 5tahun kat Venture sentiasa dalam ingatan...mau tak nya..semua yang ada ni aku beli guna bonus yang dia bagi...hehehe..
lepas berhenti kerja aku balik kampung dan cuba kerja sendiri..memang perit..tapi tak lama lepas tu aku jumpa bekas guru aku di PPD masa buat katering..
die cadangkan aku jadi GSTT..aku pon apply la..esoknya di panggil untuk isi satu kekosongan di sekolah menengah..ajar sains tingkatan 1 dan biologi tingkatan 4&5...hehehe..
walaupon aku macam dah lupe semua..tapi aku bedal je..hehehe..mula jd GSTT pada 11Ogos2009 sampai la 31Disember2009...

abis kontrak aku pon kembali kerja sendiri..bulan 2 mohon KPLI sebab aku rase macam kerjaya yang seronok pulak jadi cekgu ni walaupon sebelum ni tak pernah terlintas...aku dah keciwa sebab tak dapat masuk bulan jun..keputusan die keluar bulan jun..daftar pon bulan jun..aku memang dah tak fikir la sebab dah sebulan lebih...tup-tup mase tunggu wife aku operation..aku dapat panggilan..tawaran masuk KPLI..panggilan ke-3...hehehe..pucuk di cita ulam mendatang...aku pon start belajar semula..hari mendaftar ialah 2Ogos2010...tapi batch aku tetap..ambilan Jun2010...hehehe..

P/S : ok...ni tarikh die je...nanti sambung cerite ape yg berlaku mase aku jadi GSTT dan mase kat KPLI..

Tuesday, August 9, 2011

Ramadhan : Baju Raya

Assalamualaikum dan selamat berpuasa..lame dah tak tulis blog...dekat seminggu dah...entry last pasal sahur...nasib ada yang baik hati tolong meriahkan blog ni dengan entry sentap dan bonus...hehehe...
sebenarnya banyak perkara nak cerite..tapi tak berkesempatan...maklumlah..sebuk jadi penganggur...hehehe...
ahad lepas..ntah macamane wahidah boleh terlepas ikut makcik2 die gi bershopping...bila sampai je tempat yang dituju...die pulak yang lebih sebok...makcik2 terpakse la layan die dulu...kalau tak memang tak boleh beli ape2 la...bile dah selesai die pilih baju raye sorang sepasang die pon cakap...(dah la pau orang...siap tapau untuk adek2 lagi tu..)

wahidah : eh saya lupe la...saya belum pilih baju raya untuk baby dalam perut mama..
mak ngah : hmmm...akak dah tau ke baby laki ke pempuan..
wahidah : tak tau...
mak ngah : dah tu camner nak beli..
wahidah : ok lah...mak ngah cepat lah pilih baju..saya dah ngantok ni..
mak ngah : amboi2 awak adek beradek semue dah komplete siap tudung sedondon...mak ngah 1 ape pon tak beli..ni dah ajak balik..
wahidah : hehehe...saye lapar la..belikan makanan dulu..

huhuhu...akhirnya lepas makan die tidur...udahnya...makcik2 die tak de beli ape...terus balik...hehehe

jom tengok gambar raya tahun lepas...

gaya raya..pilihan sendiri..

hadi kecik lagi..belum pandai berdiri lagi mase ni..

tahun ni tak boleh bergambar raya...maseh dalam pantang...hehehe...


Monday, August 8, 2011

Rezeki di bulan Ramadhan..alhamdulillah

Huhu..sudah ketinggalan keretapi pagi ni sebab masuk-masuk ofis jek..oficemate tercinta mengkhabarkan berita gembira di pagi yang berbahagia ini..(penggunaan ayat yang berbunga-bunga...)...
Alhamdulillah..setelah berhempas pulas mengontrol budget pada bulan Ramadhan dan juga budget Hari Raya untuk sambutan raya dan menyambut kehadiran ahli baru keluarga kami.. PM kita dengan bermurah hati memberikan duit raya sebanyak setengah bulan gaji kepada semua kakitangan awam.. (hehe tertunai hasrat dihati.. pinjam tagline Kak InaKL jap..)...
Ada jugak baca komen-komen berkenaan pemberiaan duit raya tahun ini..ada yang gembira, ada jugak yang merasakan tak cukup..hmm..bagi kami-kami yang mempunyai budget tight ni..Rm 500 (minimun pemberian..) pun dah cukup besar untuk mengurangkan beban keewangan.. mungkin bagi yang gred tinggi merasakan min Rm 500 tu setakat celah gigi jek..cuba bayangkan kalau anda semua berada di situasi pekerja gred rendah.. Rm500 tu dah banyak kita boleh dapat.. hmm itu orang cakap.. Makin besar periuknya..makin besarla keraknya....
Terima kasih kepada Pm kita walaupun ade certain-certain perkara yang aku rasa boleh improve lg.. tapi tuntutan CEUPACS untuk bonus 2 bulan tu ape cerita yek..hehe nak lebih-lebih pulak.. kalau Dato' Seri PM kita dapat bagi..alhamdulillah..maybe at the end of the year..dapat membantu kurangkan beban untuk perbelanjaan sekolah anak-anak kakitangan...
And to those yang komplen kenapa kakitangan kerajaan ni asek mintak bonus jek..this is my opinion... i've been working in both sector.. private and govn.. during my private working sector.. saya pernah diberikan bonus at least 5 month salary.. dan dengan bonus sebanyak tu setiap tahun..cukup untuk simpanan dan tak perlu memikirkan beban keewaangan.. (tapi hazab bekerjanya rasa macam nak berenti 24 jam...)
moving to govn sector.. dengan tangga gaji yang masih tak berubah.. terutamanya yang bergred rendah... dengan kenaikan harga barang..dan yang pasti sudah lama bonus tak diterima... yang diberikan cuma duit ehsan dari kerajaan (alhamdulillah..ada rezeki jugak..) baru terasa macam mana payahnya nak manage keewangan.. (tapi beban kerja semakin berkurangan..boleh spend banyak masa dengan keluarga..dan dapat buat apa yang saya impikan selama ni..mengajar...).. to those yang masih bujang trang tang tang..mungkin takkan terasa..but when you're reaching family life..dengan anak-anak bersekolah.. komitmen untuk rumah..kereta... masa tu baru kita akan terasa bebannya....so kepada kerajaan eventhough kami tak dapat bonus untuk tahun ni..tolongla berbelanja dengan berhemah..mana-mana aktiviti yang tak bersesuaian.. tolonglah postpone untuk laksanakan mana-mana yang perkara perlu diutamakan...

Friday, August 5, 2011

Edisi sentap di bulan Ramadhan

Lupekan pasal kes KFCM dan ex-nye Elia..aku tak tersentap pun..nie berita yang paling sentap di awal pagi bulan Ramadhan..
sumber :Harian Metroll.. "KEPALA PUTUS KETIKA LAHIR"

Nauzubillah..ngerinya baca berita pagi tadi..seorang perempuan yang mengandungkan anak luar nikah..menarik babynya sampai putus kepala sewaktu nak deliver.. memang tak ada akal langsung.... (abaikan tatacara penggunaan ayat kali ni sebab emo sangat baca berita ni...)

Wahai adik-adikku sekelian yang baru nak baligh..atau sudah baligh..tolonglah ada kesedaran  dikalangan golongan wanita sekelian..lelaki time sedap-sedap..itulah time dia akan bersama kita..kalau dalam problem macam ni ada nampak tak batang hidung dia..last-last kita sorang yang menanggung sakit..menanggung azabnya...this not goes to all man ok..ada lelaki yang bertanggungjawab...

Yang paling pelik..banyak kes macam ni boleh pulak diaorang bersalin sorang-sorang..kuat betul tenaga dia nak membuang bayi tu pulak...sedangkan kita-kita yang carry baby yang halal ni pun berjam-jam bertarung nyawa nak melahirkan zuriat kita..bila keluar jek baby rasa sayangnya pada baby..nak bagi kat nurse untuk cucikan pun tak sampai hati....

Hmm..ramai wed couple yang bertahun-tahun kawin berusaha nak dapatkan zuriat sendiri..diaorang ni pulak senang-senang bersalin..pastu biarkan baby ni..apa salahnya bagilah peluang untuk baby ni hidup..sekurang-kurangnya boleh diambil jadi anak angkat.. dosa berzina korang dah tanggung..takkan nak tambah dosa membunuh nyawa yang tak berdosa lagi...

Agak-agak nilah kesan pembangunan world without boaders kot..sampaikan seks luar nikah pun dah jadi kebiasaan bagi masyarakat kita..nak jadi parents sekarang ni pun rasa takut..setakat ni aku dah ada 2 anak dara dan seorang hero..macam mana agaknya diaorang besar nanti..dapat menahan godaan duniawi atau tak.. but remember to those out there.. kalau korang pernah merosakkan anak orang lain.. tak mustahil satu hari nanti perkara yang sama akan berlaku dalam keluarga anda 'what comes around goes around"...

Huhu bila typing quote tu teringat pulak.. Tuhan Maha Adil... there's a story.. about someone.. doing something to mess up with someone's marriage.. hmm at the end.. her marriage yang ada problem sekarang ni...

Thursday, August 4, 2011

Ramadhan : Sahur

Assalamualaikum dan salam sejahtera..harini update lambat sikit..
kisahnya pagi ni bangun sahur lambat..tinggal 9minit..hehehe..
tak sedar..but my lovely wife dah siap masak..
lauk ape lagi..ayam masak kicap la..maklum lah bebudak ni asek nak makan ayam masak kicap..
dugaan betul kan..pagi,tengahari,petang kene suap bebudak ni makan sedangkan kita berpuasa..
bila dah lambat tu...siap je sahur..masuk toilet sat..solat subuh..baru nak on laptop..si kecik dah bagun..langsung tak jadi..terus layan die..buatkan susu..tepuk2..tidur..dengan abah die sekali tidur..hehehe..

p/s : yang penting jangan abaikan sahur sebab banyak fadhilatnya..

Info dari JAKIM mengenai amalan bersahur...

Hadith :
Daripada Anas r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah kamu semua makan sahur, sesungguhnya dengan bersahur itu akan beroleh keberkatan.”
(al-Bukhari dan Muslim)

Huraian
Umat Islam disunatkan untuk makan sahur sama ada bagi puasa wajib mahupun puasa sunat, sekalipun mengambil sedikit sahaja dari makanan atau pun minuman. Hikmah disunatkan makan sahur ke atas orang yang hendak berpuasa ialah untuk memberi kecergasan dan memperbaharui niat untuk berpuasa pada esok harinya. Orang yang berpuasa dan makan sahur pada waktunya dengan niat kerana Allah, nescaya Allah akan memberikan rahmat dan keberkatan di dalam hidupnya dan inilah kelebihan yang tidak diperolehi melainkan bagi orang-orang yang bersahur sahaja.



Wednesday, August 3, 2011

Ramadhan : Kantoi

Assalamualaikum dan selamat bersahur semua...hehehe..dah subuh la..jangan minum lagi...
ni cerite bukan pasal kantoi puasa..tapi ni cerite pasal hadi...
wajah penggondam yang berjaya dirakam..

semalam lepas sahur aku terus online..bile dah online terase nak masuk toilet...
bile keluar je...nampak seorang budak dengan muke sememeh baru bangun tido mengambil port aku...
hehehe...ni la wajah penggondam yang kantoi semalam..

Tuesday, August 2, 2011

Ramadhan : Bazar

ntah camner budak kecik tu boleh masuk dalam ini gambar..

Alhamdulillah...syukur ke hadrat Illahi kerana memanjangkan usia...sekali lagi bertemu dengan bulan mulia...Ramadhan Al-Mubarak...
Syukur sekali lagi..selesai sudah 2 hari dan sekarang nak masuk hari ke-3..hari pertama buka puasa kat rumah parent..dan semalam balik rumah sendiri..hurmm..memang meriah..ape tak nye..bazar hanya 10langkah dari pintu pagar...
tapi bila terlalu dekat ni..timbul beberape masalah..antaranya...
1. dugaan...hidung aku sentiase di duga sejak tengahari dengan asap2 bakar-bakaran diorang..
2. anak-anak sebok asek nak gi je...memula aku cakap pasar malam..hehehe..selamat la sekejap..bile dah malam...diorang tanye lagi...bah..bila nak gi pasar malam ni...hehehe...kantoi...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...