Sunday, March 27, 2011

PIBG

Keperihatinan seorg guru tak cukup, ibu bapa perlu lebih memainkan peranan, dan bila semua bekerjasama, hasilnya, kejayaan anak-anak..(IBU BAPA GURU)

sabtu lepas mesyuarat PIBG sekolah yg menyebabkn aku x dpt blk kg pd hari JUMAAT..tp ada hikmahnya juga..baru tahu apa yg selalu cikgu2 lama cakap..pandangan org luar khusus nya ibu bapa or penjaga terhadap guru-guru..terlalu banyak yg di utara kan..kenapa x guna perkataan selatan..aku pon x tau..dr dulu org selalu ckp diutarakan..aku x nak sentuh banyak2..cukup beberapa perkara..

1) guru rotan pelajar sbb tak buat kerja sekolah, siap seorg ibu ckp, dia tgk pekeliling KPM, tak buat kerja sekolah adalah kesalahan kecil...tetapi sebelum cuti sekolah aritu, ada seorg cikgu baca buku peraturan dr KPM, tidak buat kerja sekolah BERULANG adalah kesalahan besar, bila anak kene rotan mak bapak bising, tapi anak tak buat kerja sekolah dia tak bising, dalam buku pon disediakan check list, ibu bapa kene sign bila anak dia buat kerja sekolah, so ibu bapa sendiri tak semak kerja sekolah anak2, dia tak bising pulak..tak faham betul..

2) guru bagi kerja sekolah terlalu banyak sampai ank takde masa nak berehat...hmm..no komen la..nanti ank gagal, ckp cikgu tak cukup bg latihan..so..?

3) seorg bapa cakap..saya tahu ank saya lemah matematik, isteri saya master dalam bidang ekonomi, dia juga tahu pasal matematik, tp cikgu bg kerja matematik terlalu banyak sehingga anak saya tidak boleh buat kerja lain..hmm..ape punya bapak la..dah tau anak lemah tapi bini pandai, suruh la bini tolong ajar anak tu..bukan tanggungjawap ajar matematik tu terletak di bahu guru matematik sahaja..nak ckp lebih kang marah pulak..

nasib baik aku belum jadi guru betul..kalau tak..dah lama aku balas..jd buat mase ni..hanya ni yg aku mampu balas..dgr la lirik lagu ni..

diriku dah berikan yang terbaik,
dan bukannya nak mengungkit,
siapa benar, siapa salah,
siapa menang, siapa kalah,
dah berikan yang TERBAIK.


p/s : video klip agak 18<..ni ok sket..yg MTV lagi18<<
video

3 comments:

  1. 3kali upload video klip..sangkut..
    internet slow..

    ReplyDelete
  2. kalo mesy pibg tuh dijadikan medan pertelagahan spt selalunya di kebykan skola, mmg pencapaian x kan bagus gaks... kecemerlangan pelajar adalah hasil gemblengan usaha ibu bapa dan guru....

    ReplyDelete
  3. setuju..bukan dgn sekali perjumpaan dlm 1 thn..kejayaan dpt di capai..

    untuk capai kejayaan..perlu ada usaha berterusan..dan saling bekerjasama, bukan hanya menuding jari kepada 1 pihak sahaja..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...