Thursday, March 10, 2011

From The Kitchen: Sticky Caramel Chicken

Huhu..tetiba dapat ilham nak memasak semalam...sambil blogwalking (sekarang nie hobby blogwalking mom's and food blogger...huhu terangkat selera jap)..terjumpa resepi nie... Sticky Caramel Chicken...sekali imbas mcm chicken wing kat pizza hut plak...aper lagi balik keja laju jek beli bahan2 try buat...alhamdulillah..menjadi gak 1st trial nie...haha dan bebudak kecik tu semua cakap best...so buat smua kaum2 ibu dan anak2 dara sekelian..boleh try resepi nie..sangat senang dan bahan2 dia pun mudah untuk dicari..sesuai utk ibu2 yang ada anak2 kecil..sebab mostly budak2 suke makan ayam macam nie....


Sumber : tq MamaSya for the recipe....

Bahan-bahan

12 ketul chicken wing (belah 2 dpt 24 ketul)
3 ulas bawang putih (diketuk/ditumbuk)
Sedikit halia dicincang (1 sb)
2 sb kicap
1 1/2 sb sos ikan
1 sb sos cili
1/4 cwn (60 ml) madu

Cara-cara
-Panaskan kuali dan masukkan 2 sb minyak.Kemudian tumiskan bawang putih dan halia.Masukkan chicken wing dan kacau lebih kurang 5 min.
-Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan sos tadi.Gaulkan dengan rata dan biarkan api serdahana.Tutup kuali sementara nak tunggu sosnya tadi tu caramelized dengan chicken wing.Sekali-sekala kacau untuk bagi sos tu melekat sama rata.Biarkan chicken wing tu dengan api serdahana sehingga chicken wing bertukar menjadi golden brown ataupun kuahnya melekat pada wing tersebut.Tutup api dan kemudian hidangkan.

Note:Bila masukkan madu,sos akanjadi berbuih.Bila ayam dah hampir masak sos akan kelihatan macam hangit.Jangan takut yek..biarkan jek sampai sos betul2 caramelized dan sticky pada ayam.

Hasilnya..(gambar diambil dari bekas tupperware pagi ini....agak blur sket...)



Selamat mencuba...kalau korang ada resipi yang menarik..same2 lah kite kongsi..terutamanya resipi untuk kanak2....

1 comment:

  1. wahh. menarik dan mudah. best2!!. tapi, perlukan kerajinan mengangkat badan dan kaki ke dapur.. huh huuu.. which i am not~ hoh hooooo

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...