Thursday, May 5, 2011

Happy Mother's Day..

Happy Mother's Day for my mom..my mom in-law..for all the moms and the will becoming moms.. and also for myself..hehe....

Mother's day tak sepatutnya disambut pada certain-certain tarikh..sepatutnya kaum-kaum ibu ni patut diraikan 365 hari setahun..kenapa..sebab mereka menjalankan tugas sebagai seorang ibu selama 365 hari setahun tanpa mc.. satu pengorbanan yang tak dapat dilakukan oleh anak-anak kepada ibu mereka..seoarang ibu insyaAllah boleh menjaga even 10 orang anak..tapi seorang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu...

This is my opinion..sebab bila dah jadi ibu ni baru tahu penat lelah ibu kita membesarkan kita..dulu bila mak membebel selalu merungut mak bising..mak ni lecehla..tapi mak membebel untuk kebaikan anak-anak dia..kalau mak tak rotan aku..mesti  takkan berjaya sampai sekarang...

Bayangkan seoarang ibu yang bekerja dan menjadi ibu serentak..balik dari kerja sambung tanggung jawab di rumah..kadang-kadang time break lunch hour..time tu sepatutnya berehat.. tapi sesetengah dari ibu ni itulah time nak membeli barang-barang rumah..balik ke rumah nak selesaikan mana-mana kerja rumah tertanguh.. waktu malam sewaktu semua orang lena tido.. mak kitalah bangun.. sediakan susu.. dodoikan kita.. kadang-kadang waktu kita tidolah dia curi-curi masa untuk siapkan semua kerja yang tergendala... adakah anda anak-anak sanggup nak mengorbankan masa rehat dan tidur anda untuk ibu anda????

So kepada anak-anak di luar sana..ingatlah pengorbanan ibu..sewaktu mengandungkan kita..macam-macam yang ditanggung..membawa perut memboyot selama 9 bulan...dengan pelbagai risiko dan komplikasi sewaktu mengandung dan melahirkan kita.. bila kita dah lahir.. pengorbanan mak membesarkan kita.. bila dah dewasa..pengorbanan mak nak melihat anak-anak dia berjaya...

Dan kepada kaum-kaum suami pula.. ingatlah pengorbanan isteri-isteri anda semua sebagai seorang isteri dan ibu.. kalau anda rasa isteri ada kurang hebat berbanding dengan perempuan lain di luar sana.. satu sahaja pesanan saya .. letakkan persoalan ini di kepala suami-suami semua..
adakah wanita lain yang anda rasakan hebat itu.. boleh menjadi seperti isteri anda sekarang.. yang cantik luaran itu sementara.. yang cantik di hati insyaAllah kekal selama-lamanya ..
iskh.. emosenel plak becakap psl nie sebab banyak sangat isu suami isteri lupa daratan.. nak-nak bila dunia IT dah terbentang luas nie.. macam-macam boleh jadi.. cuma nawaitu kita kena betul... ingat tanggungjawab kita dan amanah kita pada Allah..

6 comments:

  1. aish nak buat pesanan kepada semua kaum kaum suami..hargailah isteri anda yang bergelar ibu. hehe.. tu je.

    ReplyDelete
  2. hehehe...huhuhu...
    suami mmg selalu menghargai isteri...
    cume isteri susah nak nampak...
    terutama lelaki melayu yg dikatakan tidak romantik..
    kan..kan..kan..

    ReplyDelete
  3. ERRR..errr..errr
    hahaha..tu la lelaki melayu..memang romantik. tapi susah nak tunjuk..well kami kaum perempuan tak suka hidden..nak romantik, depan depan la bru kitorang faham.. hahahaha

    ReplyDelete
  4. Terbaek!

    Ya betul tu, kalau syg tunjuk sayang x payah berlakon. Kalau mulut dah kata syg, tunjukkan aje.hehehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...