Tuesday, January 11, 2011

Education...from my opinion



Fuhh..already finish with the students registration...a little bit of tiredness in my eyes...(++ sleepy sbb si hero kcik asek bangun semlm...)

Quite disappointed with the new student registration..total students...XX..(biarlah rahsia angkanya..)...

Kadang-kadang terfikir..dah banyak kemudahan yang disediakan oleh kerajaan kita untuk meningkatkan taraf pendidikan rakyat Malaysia..example.. for KPTM.. there are Politeknik and Kolej Komuniti (hehe promote kolej sndri jap..) for extending their study for the low fees ok..very2 low fees..compare klau korang2 pergi register di IPTS..even if u're not applying any loan from PTPTN or whatever..u still can afford to study there...tp bilangan student yg berminat....hmm kecewa..

Example..utk kawasan aku..aku tgk ramai jek anak2 bujang dlm kawasan ni.Tetiap petang merempit,makan angin,lepak-lepak sambil mengasah bakat terpendam.... apa salahnya spend sedikit dr bnyk masa yang terbuang tu utk menambahkan ilmu..and when i ask.. "kenapa menganggur"..the same answer i get "xdpt keja..","keja gaji sikit".. hello..klau nak berkerja jd exec ke...atau keja yang gaji bnyk..berusaha ok.. USAHA.

There're 3 ways.. either.. setup u'r own bussiness..means u need to have a better financial planning dan modal yg mencukupi...

and next

mula kerja dari bawah..bersungguh-sungguh dan anda akan dinaikkan pangkat...

or

BELAJAR..earn a dip,degree,phd..etc and apply better job for better salary.. (eventhough ramai yang cakap..ade degree pun xsemestinye kerja.. itu dinamakan rezeki.. and sometimes it's due to our PR skill during interview...for employer they need a worker with brain and with the PR skill)...

itu semua memerlukan USAHA.. kecewa sbb aku tgk ramai org melayu malas berusaha.. duduk dan berharap semuanya jatuh bedebuk depan kita....

Really disappointed.. kawasan nie ramai anak-anak muda yng diperlukan untuk membangunkan Malaysia.. at the end.. what's they all ends up.. becoming a thief.. a mat rempit.. a bohsia.. and anak kesayangan (mengabiskan duit mak bapak..)

If someone who're reading this..please set in ur mind.. it's time for us to change..get a little bit of knowledge in urself... pendidikan diperlukan utk memastikan kita mendapatkan kehidupan yang sempurna....

Pendidikan juga diperlukan utk memastikan kita mempunyai akal bagi mengelakkan org menipu dan memijak kita...

Even if u're dreaming to become a business person.. u need education.. to ensure u can run u'r business smoothly

If u set in u'r mind..

Aku SPM kantoi... buat apa blaja.. u're wrong...

Ramai yang berjaya dr kegagalan.. i've take example in my workplace.. some of the lecturer here were the college's previous students... yang penting nawaitu kita utk menambahkan ilmu kita... and USAHA.....

It was a bit from my bottom heart..ok if u think this in not ok..it's up to u....but as one of the educator nowdays..i really hope many Malay youngster especially in rural areas will further their study

3 comments:

  1. mungkin subjek yg ditawarkan tak menepati kehendak diorg..atau x dapat tarik perhatian..
    cuba usulkn buat sumbjek pelumba profesional..
    subjek wajib english, pengurusan kerjaya dan asas jentera perlumbaan..
    mungkin boleh tarik ramai mat rempit daftar..
    kekadang org atas buat asal buat jek..x buat kajian dulu..
    org yg berpelajaran la kene ambil tanggungjawab..jgn biarkan anak bangsa terus terpesong..

    ReplyDelete
  2. sy penah mengajar d skola yg majoriti pelajarnya adalah cina... now ngaja plaks d skola yg mmg 90% pelajar melayu... dan sy sgt sedey tgk anak2 melayu kita d skola skarang... bukan semua tp yg segelintir itu, agak ramai juga dan sungguh mengecewakan. jd, sy x heran bangsa melayu ramai yg mundur....x bermotivasi, malas, samseng, berlagak dan tidak menghormati guru...cemana nk belajar kalo mcm tuh?

    ReplyDelete
  3. masa dah berubah..mungkin salah ibu bapa yg terlalu manjakn ank2..wlpn tidak semua tp ramai yg terlalu memanjakan anak2 sehingga anak2 tak tau perkara yg dibuat betul atau salah..bila ada yg menegur, org yg menegur tu pula yg di salahkn..sehinggakn ank2 tu sangka perkara yg die buat tu adalah betul..apa yg mereka nak ibu bapa setuju..tanpa pikir akibatnya..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...