Sumber : tq MamaSya for the recipe....
Bahan-bahan
12 ketul chicken wing (belah 2 dpt 24 ketul)
3 ulas bawang putih (diketuk/ditumbuk)
Sedikit halia dicincang (1 sb)
2 sb kicap
1 1/2 sb sos ikan
1 sb sos cili
1/4 cwn (60 ml) madu
Cara-cara
-Panaskan kuali dan masukkan 2 sb minyak.Kemudian tumiskan bawang putih dan halia.Masukkan chicken wing dan kacau lebih kurang 5 min.
-Kemudian masukkan kesemua bahan-bahan sos tadi.Gaulkan dengan rata dan biarkan api serdahana.Tutup kuali sementara nak tunggu sosnya tadi tu caramelized dengan chicken wing.Sekali-sekala kacau untuk bagi sos tu melekat sama rata.Biarkan chicken wing tu dengan api serdahana sehingga chicken wing bertukar menjadi golden brown ataupun kuahnya melekat pada wing tersebut.Tutup api dan kemudian hidangkan.
Note:Bila masukkan madu,sos akanjadi berbuih.Bila ayam dah hampir masak sos akan kelihatan macam hangit.Jangan takut yek..biarkan jek sampai sos betul2 caramelized dan sticky pada ayam.
Hasilnya..(gambar diambil dari bekas tupperware pagi ini....agak blur sket...)
Selamat mencuba...kalau korang ada resipi yang menarik..same2 lah kite kongsi..terutamanya resipi untuk kanak2....
wahh. menarik dan mudah. best2!!. tapi, perlukan kerajinan mengangkat badan dan kaki ke dapur.. huh huuu.. which i am not~ hoh hooooo
ReplyDelete